DATA VAN NU EN TOEN

Vijftig jaar geleden werd de Vrouwenbond FNV opgericht (toen als Vrouwenbond NVV). In dit jubileumjaar zijn er verschillende activiteiten. Het begint dinsdag met de presentatie van het boek 'Kranig en dwars' over de geschiedenis van de bond....

27 JANUARI

Tijdens een plechtigheid in het Vakbondsmuseum in Amsterdam zal Wil Eijben, voorzitter van de Vrouwenbond FNV, de eerste exemplaren van het boek uitreiken aan een aantal speciale gasten. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zal de Vrouwenbond als eerste feliciteren. Bondsvrouwen van het eerste uur worden in het zonnetje gezet.

De Vrouwenbond FNV hield zich in de eerste twintig jaar van haar bestaan vooral bezig met het verspreiden van de NVV-beginselen. Eind jaren zestig, onder invloed van het feminisme, richtte de bond zich steed meer op de positie van vrouwen in betaald en onbetaald werk.

26 JANUARI

1841: Londen verklaart Hongkong tot Brits bezit.

27 JANUARI

1945: Russische solaten bevrijden het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Er worden nog 7600 gevangenen levend aangetroffen. Naar schatting 35 miljoen mensen werden hier vergast.

28 JANUARI

1077: De Duitse koning Hendrik IV onderwerpt zich in het Italiaanse Canossa aan paus Gregorius VII. Sindsdien bestaat het begrip 'Gang naar Canossa'.

29 JANUARI

1856: Het 'Victoria Cross', de hoogste Britse militaire onderscheiding wordt ingesteld door koningin Victoria. Vergelijkbaar met de Militaire Willemsorde.

30 JANUARI

1948: In de tuin van zijn huis in Delhi wordt Mahatma Gandhi, leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging, doodgeschoten door een hindoe. Gandhi wilde een verzoening tussen moslims en hindoes.

31 JANUARI

1968: De Vietcong begint het Tet-offensief. De Amerikanen komen tot de ontdekking dat ze oorlog in Vietnam niet kunnen winnen.

1 FEBRUARI

1991: De Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk maakt bekend dat zijn land een eind zal maken aan de apartheidspolitiek en dat in 1994 zwarten aan verkiezingen zullen mogen meedoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden