DATA VAN NU EN TOEN

Onder het motto '150 jaar Grondwet' zijn er dit jaar een groot aantal activiteiten. 1998 is hoe dan ook een bij zonder herdenkingsjaar, want in het geboortejaar van Thorbecke (zie hiernaast) kwam ook de allereerste Ne derlandse grondwet tot stand: de 'Bataafse Staatsre geling' van 1798....

12 JANUARI

Een kleine greep uit de activi teiten: Rond de Grondwet van 1848 lopen al een aantal programma's onder de titel 'Res Publica'. De komende maanden zijn er in de Am sterdamse Balie 'PubliekscolH leges en het theater van de staat'. Voorts zal de waarde van de Nederlandse constituH tie verder worden onder zocht in twaalf provinciale debatten, onder de titel 'Res Publica op Locatie'. (Inlichtin gen: 020-553 51 51).

Er komen twee jubileumbunH dels, een actuele en een his torische, over constitutionele ontwikkelingen, zoals de Eu ropese integratie.

Op 5,6 en 7 februari is er een 'Driedaagse van de lo kale democratie'. Het minis terie van Binnenlandse Za ken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten be kijken tijdens deze manifes tatie de kwaliteitsaspecten van het lokale bestuur. Hoe is de relatie tussen burgers en hun gemeentebesturen? Kan het beter? Hoe had Thorbecke het indertijd be doeld met zijn gemeente wet?

Op 5 mei is in de Ridderzaal het grote slotdebat van 'Res Publica'.

Op 4 november organiseert de Stichting Thorbecke Zwol le een speciale versie van haar tweejaarlijke ThorbecH ke-symposium. De vraag is: 'Hoe zou Thorbeke zich nu positioneren in de huidige Europese ontwikkeling?' (in lichtingen: 038-453 75 27 en 038-421 92 95).

EN TOEN

12 JANUARI 1970: De allereerste jumbo van het type Boeing 747 landt op het Londense vlieg veld Heathrow na een testH vlucht over de Atlantische Oceaan.

13 JANUARI 1598: De Engelse koningin Elizabeth I laat de Londense Hanze-vestiging sluiten. Daarmee wordt de val van dit machtige handelsverbond ingeluid.

14 JANUARI 1953: De voormalige partiH zanenleider Josip Broz 'Tito' wordt president van Joego slavie".

15 JANUARI 1919: Na de mislukte SparH takusopstand worden Rosa Luxemburg en Karl LiebkH necht in Berlijn vermoord. De daders krijgen opvallend korte straffen.

16 JANUARI 1920: In de Verenige Staten wordt de verkoop van drank met meer dan een 1/2 pro cent alcohol verboden. Deze 'Prohibition' duurt tot 1933 en in de tussentijd bloeit het georganieerde gangsterH dom.

17 JANUARI 1899: Al Capone, Ameri kaans gangster in Chicago (zie ook 16 januari), wordt geboren in Napels.

18 JANUARI 1871: De Pruisische koning Wilhelm I wordt, na de ge wonnen oorlog tegen Frank rijk, in de spiegelzaal van Versailles tot Duits keizer uit geroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden