Dat zijn de liefste vrouwen

Het is zo hartverscheurend mooi, dat zoenen zonder voorkennis.

Zojuist zag ik een filmpje waar veel mensen zich al weken lang gek om lachen. Het gaat om een fragment uit het tv-programma Love at First Kiss. Ik had dat programma even gemist. Omroep BNN en 'Kiss', dan weet je meestal genoeg. Een jongen met modern haar wordt met een kreeft in zijn broek ('mijn grootste angst') aan een parachute uit een vliegtuig gegooid en moet daarna zoenen met een Australische vrachtwagenchauffeur. Zoiets.

Het bleek anders te zitten. In Love At First Kiss moeten een jongen en een meisje, zonder dat ze elkaar eerder hebben ontmoet, meteen zoenen. Tongzoenen. In het fragment waar ik naar keek, zoenen Maarten en Gina elkaar. Of beter: Maarten zoent Gina. Nogal enthousiast. Alsof hij uitgehongerd een voedselpakket aan stukken scheurt. Als Maarten Gina voor het eerst ziet, zet hij een sukkeldrafje in en schroeft zijn hoofd op haar lippen.

Ik heb er om moeten huilen. Het is zo hartverscheurend mooi, dat zoenen zonder voorkennis. Zij ziet er heel mooi uit, met ouderwets opgestoken haar en een vrolijk truitje aan en hij draagt een wit T-shirt. Zijn moeder heeft gezegd: 'Dat kan altijd, bij iedere broek.' Maarten heeft geen idee wat hij met Gina's hoofd aan moet. Een labrador van zes maanden die wanhopig aan een bevroren beenham likt, denkt u daar maar aan.

En Gina laat het toe. Zoals je mannen in de bus weleens onbewogen de krant ziet lezen terwijl een hond hun been probeert te bevruchten, zo rustig reageert Gina. Ze schrikt maar een heel klein beetje als Maarten haar wang likt. Gina is een vrouw tot aan de rand toe gevuld met mededogen. Ze snapt Maarten. Hij zoent voor de eerste keer.

Dat zijn de liefste vrouwen. Al rolt hun nieuwe verkering een lap gekookte biefstuk uit in hun mond, ze begrijpen het. Ik denk dat Gina vlak na de opname Maarten in haar armen heeft genomen. Ze heeft tegen hem gefluisterd: 'Vergeet die tong, Maarten. Rustig maar. Rustig. Het is goed. Kom eens hier, tegen me aan. Voel je het? Nee, weg die tong. Voel je het. Ik ga je nu wiegen. Voel je het. Ik wieg je. Weet je dat je heel mooi haar hebt. Rustig aan. Ik ga je nu op je rug kloppen, omdat ik je zo'n lief diertje vind. Een Maarten-diertje.'

Ik heb geen seconde moeten lachen om het filmpje. Ik zag mijn jeugd en ik zag uw jeugd. Ze leggen je van alles uit. Hoe je een staartdeling moet maken, hoe je dingen aan elkaar soldeert en ze laten je zien hoe zaad zich naar een ei vecht. Maar een duidelijke zoeninstructie, die heb ik nooit gekregen. Ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder met open mond voor me heeft gehangen en met haar tong liet zien hoe ze mijn vader had veroverd.

Zoenen, de eerste zoen, het is een van de belangrijkste momenten in je leven en je ouders laten je maar wat aanklooien. Ik heb, de nacht voor mijn eerste zoen, de hele nacht liggen oefenen op mijn eigen arm. Met een zure pols heb ik voor het eerst echt gezoend. Ik had mijn kauwgom nog in. Daar moest zij om lachen. Zij slikte mijn kauwgom door. 'Lekker, aardbeiensmaak', zei ze. Het was een prachtige eerste zoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.