Column

'Dat wordt dus een ramp met Henk en Jack, en daar verheug ik me op'

Met Jack de Vries als spindoctor gaat Henk Bleker nu campagne voeren onder het motto 'Eerlijk Helder Henk'. Maar Jack de Vries inhuren, is een fout, schrijft columnist voor de Volkskrant Aaf Brandt Corstius.

Henk Bleker presenteert zichzelf in het Breda's museum als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Beeld anp

Toen Henk Bleker zaterdag bekend maakte dat hij zich kandidaat stelt als partijleider van het CDA, zei de Journaal-verslaggever: 'Het is duidelijk dat hij de interne verkiezingsstrijd van kleur zal voorzien.'

Dit is Journalees voor: 'Een freak als kandidaat! Hoera!' Want Henk Bleker is de Lutz Jacobi van het CDA.

Ik deel de vreugde van de verslaggever, want alles wat Henk Bleker doet, is leuk, of het nu op politiek, relationeel of agrarisch gebied is. Het leukste aan Henk Bleker vind ik dat hij, ondanks het feit dat hij erg klein en raar is, zichzelf altijd presenteert als een held, wat zeg ik, een oorlogsheld.

Littekens
Zaterdag begon hij zijn toespraak met de terloopse opmerking 'Toen ik in 2010 plotseling partijvoorzitter werd...' waarmee hij maar even wilde aangeven hoe hij, Henk Bleker, in het oog van de storm uit Groningen werd weggesleept om het CDA in rustig vaarwater te brengen. Toen kwamen de strijdmetaforen. 'Ik stond in de vuurlinie en liep ook littekens op.' Dit betekent: ik heb veel blunders gemaakt. Gevolgd door: 'Maar die littekens zijn er niet om de pijlen bij neer te gooien, maar die littekens heb ik ook opgelopen.' Wat dit betekent, weet niemand. Eén ding is zeker: Henk Bleker heeft littekens.

Met al die littekens en Jack de Vries als spindoctor gaat hij nu campagne voeren onder het motto 'Eerlijk Helder Henk'. Die leus klopt, want Bleker is inderdaad zeer doorzichtig - vergeleken met hem was Balkenende een enigmatisch, duister figuur.

Jack de Vries
Maar Jack de Vries inhuren, is een fout. In het Journaal-item over Blekers verklaring werd De Vries in het publiek gefilmd, zijn spindoctorswijsvinger onder zijn spindoctorsneus, zijn scherpe oogjes op Bleker gericht. Maar Jack de Vries is te groot geworden om iemands spindoctor te zijn. Jack de Vries heeft zélf allemaal opzienbarende relatieperikelen, Jack de Vries is zélf de getapte jongen bij De Wereld Draait Door. Jack de Vries wordt zélf alsmaar gevraagd of hij partijleider wil worden. Dan kan hij niet als stille, spinnende kracht achter Bleker aanlopen. Het is zoiets als Prem Radhakishun benaderen om je mannetje op de achtergrond te worden. Dat werkt niet.

Dat wordt dus een ramp met Henk en Jack, en daar verheug ik me ook op. 'Henk, je moet de PVV-problemen niet steeds samenvatten als 'gedoe over hoofddoekjes'!' 'Dat maak ik zelf wel uit, Jack, ík ben Eerlijk Helder Henk!'

Net als de verslaggever van het Journaal hoop ik dat Henk Bleker nog lang kleur blijft geven aan de Nederlandse politiek. Dan kan ik uiteindelijk al mijn columns over zijn kleurrijkheid bundelen onder de titel Bleek, Bleker, Bleekst.

Aaf Brandt Corstius is columnist voor de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.