Dat Poetin vandaag wint, staat vast. Maar hoe?

Vandaag kiezen de Russen een nieuwe president. Dat Poetin gaat winnen, staat vast. Maar hoe hij wint, is belangrijk voor zijn toekomstige macht.

De Russische premier - en presidentskandidaat - Vladimir Poetin brengt zijn stem uit. Beeld ap
De Russische premier - en presidentskandidaat - Vladimir Poetin brengt zijn stem uit.Beeld ap

Duizend webcamera's en duizenden onafhankelijke waarnemers houden de stembusgang over Vladimir Poetins terugkeer naar het Kremlin in de gaten. Poetin is veruit de populairste van de kandidaten. Toch staat er veel op het spel: de marge waarmee hij wint en de mate waarin eventuele fraude kan worden aangetoond, bepalen het gesternte waaronder 'Poetin 2.0' terugkeert.

Klachten
Enkele uren nadat de stembussen waren geopend waren er al meer dan duizend klachten over onregelmatigheden. Die liepen uiteen van twijfelachtige stembiljetten tot webcams in stemlokalen die niet functioneerden. Ook zouden er mensen in bussen van kiesdistrict naar kiesdistrict worden gebracht om meerdere keren te stemmen.

Het is tot dusver onduidelijk hoeveel klachten gegrond zijn, maar ze zullen het vermoeden van de oppositie, dat de verkiezingen allesbehalve eerlijk zijn, sterken. Protesten na de verkiezingen lijken zo goed als zeker. De protesten die in december volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

De Russische oppositie verwacht dat er bij de presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten. Poetin heeft de klachten van de demonstranten van de hand gewezen. Volgens de premier zijn de betogers een vertroetelde minderheid die door het Westen worden gebruikt om Rusland te ondermijnen.

Ongehoord fenomeen
In de bus, op straat en in rij voor de winkelkassa doet zich in Moskou, een ongehoord fenomeen voor: Russen praten over verkiezingen en politiek. Ze zijn voor of tegen de straatprotesten, moe van Poetin of verdedigen hem als het 'enige alternatief'. Duizenden burgers die tot voor kort geen enkele betrokkenheid bij de politiek voelden, treden bij de presidentsverkiezingen op als waarnemer.

'Een nieuwe straatpolitiek is ontstaan in Rusland', zegt activist Jevgeni Starsjov. 'Opeens is het trendy geworden om je burgerlijke gezindheid te tonen', zegt een medewerker van protestleider Aleksej Navalny. 'Het is de geboorte van een burgermaatschappij', zegt de prominente journalist Vladimir Pozner, 'iets wat we in Rusland nooit hebben gehad'. Allemaal waar, althans in de grote steden.

Maar nadat de afgelopen maanden een tornado van protesten en maatschappelijke beroering de Russische politiek uit zijn graf heeft opgewekt, is het toch weer Vladimir Poetin die barstend van het zelfvertrouwen in de ring verschijnt. Gulle beloften over sociale uitgaven en een campagne die inspeelt op de weerzin van veel Russen tegen maatschappelijke onrust, lijken hun effect niet te missen. Bovendien: een meerderheid van de Russen ziet op dit moment geen alternatief voor Poetin.

Peilingen
Zelfs de leiders van de protestbeweging lijken zich daar bij neer te leggen: de hoop op onmiddellijke veranderingen is al getemperd en of de aangekondigde hervormingen werkelijk tot de terugkeer van politieke concurrentie in Rusland zal leiden, moet worden afgewacht.
Peilingbureaus melden sinds eind december een opleving in Poetins 'goedkeuringscijfers' tot boven de 60 procent. Dat zou voldoende moeten zijn voor een overwinning in de eerste ronde. Als hij op minder dan 50 procent van de stemmen blijft streken, is een twee ronde binnen drie weken vereist. De kans daarop is dus kleiner geworden, al is enige scepsis over de peilingen op zijn plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden