Dat over terug moeten, zegt Leers, gold niet voor Mauro

Geert Wilders heeft de positie van minister Leers in het Catshuisberaad ter discussie gesteld. In de Tweede Kamer lag Leers dinsdag twee keer onder vuur. Hij moest er uitleg geven over zijn uitspraken over Mauro en over zijn conflict met burgemeesters.

DEN HAAG - Na een wat surrealistisch woordenspel in de Tweede Kamer is één ding duidelijk: de Angolese Nederlander Mauro mag blijven studeren in Nederland, en pas na beëindiging van zijn studievisum wordt duidelijk of hij in Nederland kan blijven of niet.

Dat werd dinsdagmiddag in het vragenuurtje van de Tweede Kamer herhaald door minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Afgelopen weekeinde berichtte dagblad Trouw over een gesprek van journalisten van die krant met de minister in Angola, waar Leers op werkbezoek was. Leers las zijn eigen woorden voor in de Kamer: 'Leers: ...die gejokt hebben, die gaan wij niet...'

Journalist: 'Mauro heeft toch ook een beetje gejokt?'

Leers: 'Niet 'n beetje.'

Journalist: 'Waar is-ie eigenlijk?'

Leers: 'Hij zit nog in Nederland, hij mag z'n studie afmaken. Om 'm die basis te geven... Want dat is wel een punt dat door de ambassadeur ook terecht is gemaakt: er is een goeie ontwikkeling hier. Het is booming. De economische cijfers zijn zowat het beste van eh... Hij liet dat staatje zien. Hij zei: dat gaat straks Zuid-Afrika voorbij.'

Journalist: 'Dat vraag ik me nog af, maar goed.'

Leers: 'Dat is zo. Nee, maar goed. Je moet hier wel 'n opleiding hebben om mee te kunnen. Je moet hier wel... Mensen die niet opgeleid zijn, staan schoenen te poetsen. We zagen ze langs de kant van de weg. Daarom hebben wij gezegd: Mauro, u heeft niet helemaal de waarheid gesproken. Want u heette heel anders. U heette Fereira en niet Manuel. De geboortedatum was anders. Precies die verhalen die je hoort. En dus hebben wij gezegd: Hij mag eerst zijn studie afmaken.'

Journalist: 'En daarna moet-ie terug.'

Leers: 'Daarna moet-ie terug.'

Maar, herhaalde de minister dinsdag in het vragenuurtje, die opmerking van terugmoeten, gold algemeen. En niet voor Mauro. Leers zei het nogmaals 'te betreuren' dat de indruk was ontstaan dat hij het in Angola over Mauro had, en niet, zoals bedoeld, over het asielbeleid in het algemeen.

Tot stomme verbazing van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, die na de tweede beantwoording zei ook niet meer zo goed te weten wat hij hier nu mee aan moest. Want, zei Van Dam, de minister leest eerst zijn eigen woorden voor, om vervolgens te ontkennen dat het zijn eigen woorden zijn. Ondanks het transcript van het gesprek.

Ook na vragen van D66, de SP en GroenLinks herhaalde Leers: het is een misverstand 'en ik voel me hier net zo vervelend over als u'. Leers vroeg het individuele geval Mauro verder met rust te laten, totdat zijn studievisum wordt beëindigd en bepaald moet worden of de asielzoeker, die al tien jaar in Nederland woont, hier mag blijven of niet. In antwoord op vragen van Tofik Dibi (GroenLinks) zei Leers dat hij met de moeder van Mauro gebeld heeft om te zeggen dat hij ervan 'baalt' dat de discussie weer is opgelaaid.

En echt, nogmaals, zei Leers de Kamer, het is een misverstand. 'Ik heb willen uitleggen wat het algemene beleid is aan de journalisten, geen vakjournalisten. (...) Het is ook een plicht van de journalistiek om mij correct te citeren.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden