Commentaar

'Dat Obama zich ditmaal minder scherp heeft uitgelaten, is begrijpelijk'

Na het schietincident in Ferguson moet Obama een prioriteit maken van justitiële hervormingen, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Arnout Brouwers
Een protestmars in Ferguson na de moord op Michael Brown. Beeld ap
Een protestmars in Ferguson na de moord op Michael Brown.Beeld ap

De dood door tenminste zes politiekogels van een jonge, onbewapende zwarte man in Ferguson, Missouri heeft een van de zwaarst beladen politieke onderwerpen in de Verenigde Staten opnieuw in de schijnwerpers geplaatst: de stand van de rassenrelaties. En het beeld is niet zo fraai geworden als veel Amerikanen hoopten toen ze Barack Obama tot president kozen. 'We hebben enorme vooruitgang geboekt', zei Obama daarover deze week, 'maar niet genoeg'.

Inhaalrace
Dat is een understatement dat, net zoals de 'postraciale retoriek' waarvan Obama zich vaak bedient, volgens critici in zijn achterban geen recht doet aan de 'legitimiteit van zwarte boosheid'. De statistieken wijzen op een nog altijd bestaande kloof tussen blank en zwart. In de eerste drie decennia na de aanname van de Civil Rights Act in 1964 boekten zwarte Amerikanen grote vooruitgang, onder andere in scholing en inkomen. Die inhaalrace is de afgelopen vijftien jaar gestokt en de kloof is weer groter geworden.

Minstens zo groot zijn de politieke meningsverschillen over de oorzaken hiervan en de verschillen tussen blank en zwart over de vraag of ras een factor is in de achtergestelde positie van zwarten. Blijkens een recente peiling vindt 80 procent van de zwarten dat 'Ferguson' belangrijke vragen over rassenrelaties oproept, terwijl 47 procent van de blanken vindt dat het raciale aspect te veel aandacht krijgt.

null Beeld afp
Beeld afp

Een reeks incidenten de afgelopen jaren waarbij agenten ongewapende zwarte verdachten doodschoten, spreekt echter duidelijke taal - iets wat ook conservatieve Republikeinen deze week toegaven. Hopelijk krijgen de pogingen van minister van Justitie Eric Holder om het justitiële systeem te hervormen - zoals het streven naar afschaffing van minimumstraffen voor niet gewelddadige drugsvergrijpen - nu een krachtige impuls. Het staat buiten kijf dat Amerika ook behoefte heeft aan een minder gemilitariseerd en raciaal meer divers politiekorps.

Dat Obama zich ditmaal minder scherp heeft uitgelaten dan na eerdere incidenten is wel begrijpelijk: hij wil de tegenstellingen niet verder aanscherpen en het onderzoek afwachten over wat er precies is gebeurd. Dat ontslaat hem niet van de plicht om in de tijd die hem resteert als president meer werk te maken van justitiële hervormingen.

Arnout Brouwers is chef opinie van de Volkskrant.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden