Dat mensen krankzinnige ploerten adoreren, dat is pas schokkend

 

Het was een van die weken waarin niet het nieuws verbaasde (Willem Holleeder is een tierende, sadistische tiran met psychopathische trekjes, die zijn omgeving terroriseert, niet schroomt kinderen en bloedverwanten met de dood te bedreigen, en waarschijnlijk pijlsnel carrière zou kunnen maken bij de koppensnellers van Los Zetas in Mexico), maar de duiding van dat nieuws.

Dat een man die liquidaties, ontvoering en afpersing op zijn naam heeft staan in de dagelijkse omgang niet aardig is, ligt voor de hand. De duiding ging niettemin als volgt: wat een schokkend nieuws, want het leek zo'n leuke man. Of nou ja, dat is eigenlijk de schuld van Twan Huys, want die dééd alsof het zo'n leuke man was. En de schuld van al die mensen die toffe selfies met hem maakten. En de schuld van 'de media' die hem 'knuffelcrimineel' noemden, een column gaven, omdoopten tot 'topcrimineel'. Een titel waar gangsterglamour aan kleeft, en stille bewondering voor zo'n getapte jongen die zich vanuit een moeilijke thuissituatie toch maar mooi omhoog heeft geknokt.

Iets soortgelijks deed zich voor met Jeremy Clarkson. Man is al járen een erkende hufter. Een hork die zich alles denkt te kunnen permitteren. Dat hij een collega een dreun verkocht omdat het eten na een opnamedag niet bijtijds op tafel stond, zou niemand moeten schokken - en toch werd werd het woord shocking alom gebezigd.

Clarkson is de gewone, kleine mensen al lang geleden ontstegen; in zijn wereld is fatsoen iets voor burgermannetjes. Niettemin verzamelde ook hij in de loop der tijd een grote schare bewonderaars - onder wie burgermannetjes die alleen in hun dromen onfatsoenlijk durven te zijn.

Dat mensen in adoratie achter krankzinnige ploerten aanlopen, dat is pas schokkend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.