Column

'Dat mensen hun leven lang hetero blijven, gaat veranderen'

Of iemand ho, he of bi is, is totaal oninteressant. Dat het er nog wel toe doet, komt door angst en hyperseksualisering, stelt Malou van Hintum.

Toeschouwers wachten in een appartement langs de Prinsengracht op de start van de botenparade van de Gay Pride.Beeld anp

Waarom is het fascinerend om te weten of iemand op mannen, vrouwen of allebei valt? Het interesseert mij geen biet. Iemand wordt voor mij niet anders als ik hem/haar met een man of vrouw als geliefde zie. Het enige voordeel van uitgesproken homoseksuele vrienden is dat je onbekommerd bij ze om de hals kunt hangen. 'Want er zit toch niets achter.' Toen ik dat ooit vertelde aan een woest aantrekkelijke homoseksuele collega, gaf hij een knipoog en hij zei dat hij zó rolvast nou ook weer niet was.

Verontrustend
Het zou me niets verbazen als veel meer mensen minder 'rolvast' zijn dan de scheiding in hetero's en homo's suggereert. Misschien vinden sommigen dat een verontrustend idee, maar mij lijkt het eigenlijk best logisch. Dat veel relaties heteroseksueel zijn, komt waarschijnlijk omdat op die manier millennialang de voortplanting het beste geregeld kon worden.

Die noodzaak is er nu niet meer. Seks en zwangerschap zijn twee verschillende dingen geworden. Je zou daarom mogen verwachten dat seksuele oriëntaties diffuser en diverser worden. Dat de meeste mensen hun leven lang hetero blijven, is vermoedelijk een kwestie van tijd. Dat de meeste mensen tot nu toe hetero zijn, is behalve een natuurlijke ook een culturele kwestie.

Viezeriken
Onze maatschappij staat bol van de heteronormen. Hoewel we heel braaf zeggen dat we niks tegen homo's hebben, is het nou ook weer niet zo dat we hen net zo normaal vinden als hetero's. Want als dat wel zo was, waren ze op radio, televisie en in de reclame wel zichtbaarder.

Mensen die biseksueel zijn, kunnen al helemaal op weinig clementie rekenen: dat zijn 'opportunisten die niet willen kiezen', 'bangeriken die niet voor hun lesbisch- of homo-zijn durven uitkomen', en anders gewoon 'viezeriken' omdat 'ze het met iedereen doen'.

Seks
Opvallend aan zulke reacties zijn twee dingen. Een: angst. Niet-hetero's morrelen alleen al doordat ze bestaan aan de vanzelfsprekendheid van het hetero-zijn, en daarmee ook aan latente homo- of biseksuele gevoelens. Wellicht hebben meer mensen zulke gevoelens dan ze willen toegeven.

Twee: de fixatie op seks. Alsof we niet het allergrootste deel van een etmaal met andere dingen bezig zijn dan seks. Ik weet het, we leven in een hypergeseksualiseerde maatschappij die suggereert dat alles om seks draait, maar veel mensen zijn gewoon bezig met studeren, geld verdienen, de vaatwasser inladen en boodschappen doen.

Hokjes
Seks en seksuele oriëntatie zijn zo belangrijk niet. Ze worden belangrijk gemaakt omdat we er kennelijk een groot deel van onze identiteit aan (willen?) ontlenen. De seksuele bevrijding heeft helaas geen bevrijding van de seksualiteit opgeleverd.

Iedereen wordt onmiddellijk na zijn geboorte in een hokje gestopt ('tussenmensen' accepteren we niet) en krijgt vervolgens het maatschappelijk heteroseksuele voorkeurstraject op alle mogelijke manieren door de strot geduwd. Dat is jammer, heel jammer - vooral voor al die mensen die alleen maar doodeenvoudig zichzelf willen kunnen zijn.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter @malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden