'Dat is Maddie, en niet jullie dochter'

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Even leek het 17de eeuwse paleis van de boeddhistische koningen van Ladakh niet langer de grootste bezienswaardigheid van de Noord-Indiase stad Leh te zijn. In een straat zag een Brits-Amerikaanse toeristenpaar plotseling een ongelooflijke verschijning: het Britse meisje Madeleine 'Maddie' McCann, dat sinds 2007 wordt vermist.

'Dat is Madeleine, en niet jullie dochter!', riep de Britse vrouw ineens. Tenminste, dat zegt de plaatselijke journalist Jupinderjit Singh in de Britse tabloidkrant The Sun. 'De Amerikaanse man probeerde het meisje zelfs weg te grissen van haar ouders.'

De vondst leidde tot ophef op Twitter, internet en de aloude Britse tabloids. Zat er een 'eind goed, al goed' aan te komen? Maddie, verdwenen als 3-jarige uit een vakantiepark in de Portugese Algarve, teruggevonden als 8-jarige in de schilderachtige uitlopers van de Himalaya?

Hoe overdonderd het Belgisch-Franse toeristenpaar reageerde, heeft de Britse pers niet opgetekend. Maar binnen de kortste keren vonden ze Indiase agenten tegenover zich. Die namen hun paspoorten in en gaven opdracht tot een DNA-onderzoek van het meisje. Het feit dat het kind in vloeiend Frans beweerde dat de man en de vrouw haar ouders waren, kon de politieagenten niet vermurwen.

Het ouderpaar Gerry en Kate McCann reist al jaren de wereld rond om aandacht te vragen voor Maddies lot. De Portugese politie gaf de zoekactie na een jaar op, maar zij legden zich niet neer bij de onopgeloste puzzel.

Posters, persconferenties, hartenkreten volgden - www.findmadeleine.com is het zenuwcentrum. Na zoveel jaar kan Maddie in elke uithoek van de aardbol opduiken. Aandacht genoeg: hun zaak appelleert aan de angsten van elke ouder die vreest in een onbewaakt ogenblik een kind kwijt te raken. Hun particuliere zoektocht financieren de ouders met de opbrengst van een boek dat ze over Maddie schreven.

De uitslag van de DNA-test uit Leh moet nog komen. Maar een foto van het in India ontdekte meisje is donderdag door de ouders van Maddie bekeken. Ze zagen het al snel: het meisje lijkt, maar Maddie is het niet. 'We blijven dankbaar voor de oplettendheid overal in de wereld.' Of het Belgisch-Franse paar de vakantie met hun dochter gewoon afmaakt, is nog de vraag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden