Column

'Dat Franse vrouwen te koop zijn, behoort kennelijk tot cultureel erfgoed'

De Franse Revolutie heeft misschien het feodale eigendom afgeschaft maar niet de feodale cultuur, schrijft Meindert Fennema naar aanleiding van de affaire van president Hollande. 'Achter de vrijheid, gelijkheid en broederschap gaat machtsmisbruik en ongelijkheid schuil. Dat Valérie Trierweiler zich niet voor een dubbeltje bij het oud vuil laat zetten, siert haar.'

Valerie Trierweiler Beeld epa

Onder de titel 'Rixe a l'Élysée' (Matten op het Élysée) zwerft een tekst op internet waarin aan de hand van een rapport enig inzicht verschaft wordt in wat zich op het Elysée heeft afgespeeld op 10 januari. Het rapport werd opgemaakt door functionaris Mobilier National, die het vastgoed van de Franse staat beheert. Het gaat om een spectaculaire vorm van huiselijk geweld, die drie miljoen euro aan schade heeft opgeleverd. Dat is de geschatte waarde van de kunstschatten die Valérie Trierweiler na een vechtpartij met Francois Hollande vernield heeft. Antieke vazen, een pendule van tweehonderd jaar oud, antiek meubilair, wandschilderingen en andere kunstwerken van historische betekenis: alles kapotgeslagen.

De schade werd opgenomen kort nadat Trierweiler door bewakers van Hollande was afgetrokken, waarna zij haar woede op de kostbaarheden van het Élysée had gekoeld. Het verslag vervolgt: 'elle est neutralisée par les gardes dans le Boudoir d'Argent ou elle a poursuivi son oeuvre destructrice.'

Privésfeer
Trierweiler werd dus overmeesterd in het zilver boudoir op het Élysée, waar zij een injectie kreeg toegediend door de arts van dienst, zodat zij naar het ziekenhuis kon worden afgevoerd. Enkele dagen later verklaarde Hollande op een persconferentie dat wat er tussen Valérie Trierweiler en hem voorgevallen was, behoorde tot de privésfeer. Het is maar hoe je het bekijkt.

Er zijn ook in Nederland mensen die er zo over denken. Bernard Hammelburg van BNR schrijft dat de Fransen het heel normaal vinden dat hun president vreemdgaat. Dat wij dat raar vinden komt omdat wij puriteinen zijn. Puritanisme vindt Hammelburg een benepen eigenschap. Nee, dan de Fransen. 'Seksualiteit en eten' schrijft hij, 'dat zijn de pijlers waarop de Franse samenleving drijft. De Franse keuken is vorig jaar door Unesco erkend als cultureel erfgoed. Nu de seks nog, met François Hollande op zijn scootertje als symbool.'

 
3 miljoen euro; dat is de geschatte waarde van de kunstschatten die Valérie Trierweiler na een vechtpartij met Francois Hollande vernield heeft. Antieke vazen, een pendule van tweehonderd jaar oud, antiek meubilair, wandschilderingen
Beeld afp

De in Parijs geboren Chazia Mourali zat op 14 januari bij Knevel & Van den Brink. Dat de Franse presidenten maîtresses hebben, past volgens haar in een Franse traditie die teruggaat tot de Franse koningen. Zij kon een zeker enthousiasme over het vreemdgaan als cultureel erfgoed niet onderdrukken.

Vreemdgaan
Inderdaad, Franse presidenten gaan vaak vreemd (De Gaulle was overigens een uitzondering). Van Francois Mitterand was dat algemeen bekend en ook geaccepteerd. Maar Jacques Chirac spande de kroon. Hij beschikte over een speciale afdeling op het Élysée die hem van dames voorzag. In de kringen waaruit deze dames gerekruteerd werden - laten we ze voor het gemak de betere kringen noemen - stond Chirac bekend als 'Monsieur dix minutes avec douche'. Die bijnaam had hij al toen hij nog burgemeester van Parijs was.
Sommige van die dames kregen vervolgens een appartementje in het centrum van Parijs aangeboden met een lage huur, uit de voorraad die bedoeld was voor armlastige burgers.

En daar zit hem dan ook het probleem. De Franse Revolutie heeft misschien het feodale eigendom wel afgeschaft maar niet de feodale cultuur. Frankrijk heeft nog steeds een autoritaire bestuurstraditie: achter de vrijheid, gelijkheid en broederschap gaat machtsmisbruik en ongelijkheid schuil. Dat geldt niet alleen voor het Élysée, maar ook voor de Sorbonne. Een vriendin van mij die daar gepromoveerd is, vertelde mij dat het in Parijs uitzonderlijk is als een meisje dat wil promoveren niet met haar promotor naar bed gaat (il faut passer par les draps). Ook dat behoort tot het Franse cultureel erfgoed.

Franse vrouwen
Nu weet ik wel dat zoiets in Nederland soms ook voorkomt (naar ik onlangs begreep vooral bij de economische faculteit aan de VU), maar algemeen geaccepteerd is dat bij ons niet.

Dat Franse vrouwen te koop zijn behoort kennelijk tot het cultureel erfgoed, maar Valérie Trierweiler laat zich niet voor een dubbeltje bij het oud vuil zetten. Dat siert haar.

De Franse belastingbetaler zal voor de schade opdraaien en misschien is dat wel de beste manier om van dat erfgoed af te komen.

Meindert Fennema is emeritus hoogleraar en columnist voor Volkskrant.nl. Onlangs verscheen zijn eerste roman Het slachthuis.

 
In de kringen waaruit deze dames gerekruteerd werden – laten we ze voor het gemak de betere kringen noemen – stond Chirac bekend als ‘Monsieur dix minutes avec douche’.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden