Column

Dat er niets verandert, kan geen verrassing zijn

Bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord werd door een Ajax-supporter uit Wageningen aan een touw een zwarte opblaaspop opgehangen die de Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer moest voorstellen. Voor de zekerheid had de maker de naam van de keeper erop geschreven, zodat er geen misverstand over kon bestaan wie er werd bedoeld.

Vak 410 lijkt in brand te staan, maar de zwarte rookbommen zijn onschadelijk. Beschamend is de pop die Kenneth Vermeer moet voorstellen, een lynchpartij anno 2016. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Vak 410 lijkt in brand te staan, maar de zwarte rookbommen zijn onschadelijk. Beschamend is de pop die Kenneth Vermeer moet voorstellen, een lynchpartij anno 2016.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Onmiddellijk na de wedstrijd kwam de mantra-machine op gang. De leiding van de clubs, plus trainer en spelers, spreken hun afschuw uit over het incident. De KNVB volgde al snel en zoals gewoonlijk zei de directeur van de voetbalbond dat wij nu eindelijk eens een einde moeten maken aan deze toestanden. Zijn mantra's luidden: onacceptabel en walgelijk. Uiteraard deugde de wetgeving niet en moest er harder worden gestraft. Verder was het een kwestie van een kleine minderheid die het voor de rest verpestte. De Ajax-supporter, snel omschreven als een Ajax-hooligan, kreeg een stadionverbod. De man werd gepakt, in de cel gegooid en zal snel worden voorgeleid wegens bedreiging.

Tot zo ver alles normaal. Misschien, zo werd gezegd, had Ajax - of Feyenoord - van het veld moeten stappen. Maar ja, dat was niet gebeurd, zoals dat onlangs ook niet was gebeurd bij ADO-Ajax, toen het spel van Ajax-speler Riechedly Bazoer werd begeleid met oerwoudgeluiden. De dingen ebben op den duur vanzelf weg. Austoben lassen, heet dat in het Duits.

Nog vorige week las ik dat bij de voetbalclub Nieuw Sloten opnieuw een scheidsrechter was belaagd. Hoe lang is het geleden dat er stille tochten zijn gehouden omdat een team van diezelfde club een arbiter had doodgeschopt? Laat ik nou steeds gedacht hebben dat Nieuw Sloten allang was opgeheven.

Dat er niets verandert, kan geen verrassing zijn, want er moet op een totaal andere manier naar voetbalhooligans worden gekeken. Het gaat hier helemaal niet om een probleem van een kleine minderheid, maar om een probleem van een grote meerderheid. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de overgrote meerderheid van de toeschouwers in zo'n stadion het eigenlijk wel geinig vindt wat daar gebeurt.

Dat is trouwens niet alleen een overtuiging. Ik heb dat weleens met eigen ogen kunnen aanschouwen. Men gaat er ook heen om van een opstootje te kunnen genieten en vooral om later met genoegen te kunnen vertellen over hoe walgelijk en onacceptabel het allemaal was.

Had ik ongelijk, dan was de meerderheid al lang in actie gekomen om de rotzooi trappende minderheid uit de stadions te weren - in uiterste noodzaak met geweld. Maar het tegendeel geschiedde, getuige een verslag in Het Parool: 'Vermeer was negentig minuten lang het mikpunt van beledigende en bedreigende spreekkoren. Een oproep van de stadionspeaker om daarmee te stoppen, werd met hoongelach ontvangen, waarna het scanderen doorging.'

De grote vraag is natuurlijk: hoe gaan wij het voetbalhooliganisme effectief bestrijden? Mijn voorstel is om niet alleen de kleine afbrekende minderheid aan te spreken, maar vooral ook de grote meerderheid die passief blijft toekijken. Daar zijn tegenwoordig allerlei juridische middelen voor. Zo kan iedereen die getuige is van een voetbalwedstrijd waarbij zich ongeregeldheden voordoen en die daar op de een of andere manier niet tegen is opgestaan, worden beschouwd als een lid van een criminele organisatie.

Voor oorlogsmisdadigers geldt in Duitsland dat je alleen al voor je aanwezigheid destijds in een concentratiekamp medeschuldig kan worden verklaard. Er hoeft dan helemaal niet meer bewezen te worden dat je zelf aan het plegen van die misdaden hebt meegedaan.

En meteen lik op stuk. Iedereen die een voetbalwedstrijd wil bijwonen, moet van tevoren een borg van ten minste 300 euro storten. Verloopt alles ordelijk dan krijg je nog dezelfde dag je geld terug, maar gaat het mis, dan is het hele stadion zijn geld kwijt. En de volgende keer niet 300 maar 400 euro storten, enzovoort.

Dat lijken draconische maatregelen, maar u moet eens opletten hoe snel het met dat hooliganisme is afgelopen als ook die schouderophalende voorbijgangers het voor hun kiezen krijgen. Een taakstrafje voor die jongen uit Wageningen met zijn zwarte opblaaspop, heus, dat gaat echt niet helpen. Dat weten wij nu wel.

Rest de vraag: wat is erger? Ajax-supporters of Pegida-aanhangers? Even erg, maar het allerergste zijn toch wel Ajax-supporters die Pegida-aanhangers in elkaar slaan omdat ze geen racisme in de stad willen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden