Dat categorale gymnasia 'beter' zijn, is een mythe

'De keuze voor het categorale gymnasium heeft met status en prestige te maken, ook al zeggen weinigen dat hardop'

Uitgeloot! Wat een teleursteling. Je hebt vijftien middelbare scholen bezocht. Allemaal deden ze hun best om jou te lokken, met coole bandjes en spectaculaire scheikundeproeven. Na lang dubben stelde je een voorkeurslijst samen. Maar nu ben je op school nummer twaalf geplaatst. Een stomme school. Al je vrienden gaan naar een van die vijf leuke scholen, alleen jij hebt pech.

Dit overkwam de afgelopen maand een aantal Amsterdamse kinderen, maar ook in andere steden zijn steevast dezelfde scholen favoriet. Ik wil het hier niet hebben over de gehanteerde algoritmes bij plaatsing en hoe eerlijk die zijn. Populair zijn in elk geval de categorale gymnasia en scholengemeenschappen met een vmbo-t-afdeling. De verklaring voor dat laatste is dat veel ouders hun kind met een vmbo-t-advies liever niet naar een vmbo-school laten gaan.

Waarom die run op categorale gymnasia? Liefde voor de klassieke talen is zelden de drijfveer. De hondsmoeilijke vakken Latijn en Grieks worden vaak als hinderlijke horde beschouwd. Dat merken docenten op alle gymnasia, ook op scholengemeenschappen.

Zeker is dat het een diepgewortelde wens is, bij ouders en kinderen. Groepjes Amsterdamse leerlingen die zijn uitgeloot op de vijf categorale gymnasia wijken nu uit naar gymnasia in Velsen en Hilversum - bepaald niet op fietsafstand. Er zijn al plannen voor pendelbusjes. Zes jaar lang twee uur per dag reizen, ver weg wonen van je klasgenoten, niet samen op voetbal en naar feestjes. Dan moet het alternatief wel heel verschrikkelijk zijn.

Maar dat is onzin. Er zijn in alle steden uitstekende gymnasia die genoeg plaats hebben, op scholengemeenschappen. Ook op die gymnasia zitten alleen slimme kinderen, de beste brugklassers. Na zes jaar doen ze hetzelfde eindexamen en krijgen ze hetzelfde gymnasiumdiploma. Waarom trekken veel ouders toch nuffig hun neus op voor gymnasiumafdelingen?

De keuze voor het categorale gymnasium heeft met status en prestige te maken, ook al zeggen weinigen dat hardop. De verwachting is dat het kind er tussen 'ons soort mensen' zit, of dat het sociaal klimt. Dat het beter staat op het cv, later. Al doen veel gymnasia, soms met succes, hun best om meer kinderen van immigranten en van laagopgeleide ouders te werven, de aantrekkingskracht blijft toch hun hardnekkig elitaire reputatie.

Een argument dat wél hardop klinkt is dat categorale gymnasia 'nu eenmaal de beste scholen zijn', met de beste leerlingen. Is dat zo? Nu niet de Cito-toets maar het advies van de leerkracht doorslaggevend is, komen meer kinderen met een relatief lage Cito-score op categorale gymnasia, na aandringen van ouders. In de brugklassen van scholengemeenschappen komen juist kinderen bovendrijven van wie het niet werd verwacht.

Presteren categorale gymnasia beter? Het slagingspercentage voor de categorale gymnasia lag de laatste jaren rond de 94 procent, op het vwo rond 92. De verschillen in eindexamencijfers zijn klein (zie gymnasia.nl). Je zou verwachten dat de verschillen groter zijn, omdat het héle vwo meetelt; ook op scholengemeenschappen zitten de beste vwo-leerlingen op het gymnasium. Maar die categorie zie je niet apart in de cijfers terug, zij valt onder 'vwo'. Behalve bij de klassieke talen. Opmerkelijk is dat in 2016 de eindexamencijfers Latijn en Grieks op de gymnasiumafdelingen zelfs iets beter waren, eentiende punt bij beide, dan op de categorale gymnasia.

Een school is meer dan een examenuitslag, maar dat categorale gymnasia 'beter' zijn, is een mythe. Misschien moeten ouders volgend jaar eens wat minder bevooroordeeld op scholen rondkijken. Dat scheelt een hoop teleurstelling.

Aleid Truijens is schrijfster, literatuurrecensente en biografe. Reageren? opinie@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden