Dasa wil Fokker deels verplaatsen naar dollarlanden

Dasa, de Duitse moedermaatschappij van Fokker, wil delen van de eigen produktie en die van Fokker overplaatsen naar landen waar in dollars wordt betaald....

GERARD REIJN

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

MÜNCHEN

Bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp gebruikte de persconferentie over het jaarverslag van Dasa om een dramatische schets te geven van de gevolgen van de koersdaling van de dollar, en om de druk op de overheden om de helpende hand uit te steken, flink op te voeren. 'Het gaat om het overleven van deze bedrijfstak. De dollar vormt een totale bedreiging voor de lucht- en ruimtevaartindustrie in Duitsland en Europa, en voor de manouevreerruimte voor de politiek bij buitenlands- en economisch beleid, veiligheids- en technologiebeleid.'

Verplaatsing van de produktie uit Duitsland en Nederland, de landen met de hardste valuta's, wordt niet het enige onderdeel in het verdedigingsplan tegen de dollar. Schrempp: 'Voor we besluiten delen van de produktie over te brengen naar dollargebieden zullen we eerst alle andere mogelijkheden proberen. We willen ervoor vechten een Duitse onderneming te blijven, maar het is duidelijk dat we dat niet alleen kunnen. We moeten het probleem samen met de politiek oplossen. Gesprekken daarover zijn al gaande.'

Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de 'gehele Duitse volkshuishouding' en zal dan ook geen beslissingen nemen 'die louter zijn gebaseerd op eenzijdige bedrijfseconomische grondslagen'.

'Zonder ingrijpen van de staat gaan in dit land niet alleen arbeidsplaatsen bij Dasa en de toeleveringsbedrijven verloren, maar ook essentiële know-how', zo voerde hij de druk op de overheid verder op. Volgens hem zullen er, door de nieuwe ingrepen, 10 duizend tot 20 duizend banen verdwijnen bij de Duitse bedrijven. Hij wees erop dat de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartindustrie vorig jaar 2,7 miljard dollar steun kreeg van de overheid, via de defensiebegroting en via Nasa. Dasa kreeg slechts 600 miljoen mark.

Schrempp: 'Wij hadden voorspeld dat we in 1995 weer winst zouden maken, en dat zouden we ook hebben gedaan als de dollar een koers had gehad van 1,60 mark. Maar vanmorgen is de koers naar 1,35 mark gedaald.' Als de dollar zo laag blijft zal er een verlies worden geleden van honderden miljoenen.

'Het resultaat is geheel afhankelijk van de dollarkoers. We hebben banken gevraagd een voorspelling te doen van de koers eind dit jaar. De een houdt het op een dollar van 1,20 mark, de ander van 1,80 mark. Het is onmogelijk om op deze basis een planning te maken, zelfs bijna onmogelijk om een onderneming nog te sturen', vulde Manfred Bischoff, Schrempps opvolger als bestuursvoorzitter bij Dasa, aan.

Vooral de luchtvaartdivisie van Dasa (51 procent van Fokker, 38 procent van Airbus, Dornier) is dollargevoelig. Het geld komt voor 74 procent in dollars binnen, terwijl de uitgaven slechts voor 27 procent in dollars luiden. Het concern heeft zich voor twee miljard dollar ingedekt, maar complete indekking zou een vermogen kosten.

Wat er ook met Fokker gebeurt: zowel Schrempp als Bischoff houden vol dat dit bedrijf de leidende rol moet krijgen in de produktie en het ontwerp van regionale straalvliegtuigen. Met de partners in Airbus wordt druk onderhandeld over samenwerking bij de regionale straalvliegtuigen, maar over de vorderingen wilde geen van beiden iets zeggen. Fokker is bezig met voorstudies voor de ontwikkeling van een vliegtuig met 120 stoelen, maar Bischoff liet in het midden in hoeverre dit vliegtuig een Airbus-karakter zal krijgen of een Fokker-karakter. 'Ik weet het niet, ik kan het u dus ook niet vertellen.'

Over Fokkers behoefte aan kapitaal wilden beide ook niets zeggen. 'Fokker heeft aangekondigd in de tweede helft van het jaar met een verzoek te komen. Dat wachten wij af.' Van de Nederlandse overheid verlangt Dasa geen directe kapitaalsinjectie in Fokker. Schrempp wees erop dat de rol van de Nederlandse staat als aandeelhouder van Fokker ten einde loopt. Hij wil dat de staat 'voorwaarden schept waarin een volwaardige luchtvaartindustrie kan bestaan'. Concreet verlangde hij tegemoetkomingen op gebied van technologieprogramma's, exportkredieten en politieke ondersteuning bij de verkoop.

De omzet van Dasa daalde vorig jaar van 18,6 miljard mark naar 17,4 miljard. Het verlies werd iets kleiner: 694 miljoen mark in 1993, 438 miljoen vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden