Dasa verwacht in 1998 een winst van 350 miljoen

Fokkers moederbedrijf Dasa, dat van plan is in drie jaar tijd ruim 8000 banen te schrappen, wil met deze sanering uitkomen op een bescheiden winst van omstreeks 350 miljoen mark in 1998....

REUTER

REUTER

MÜNCHEN

Topman Manfred Bischoff wilde maandag, toen hij de reorganisatieplannen bekendmaakte, nog niet vooruitlopen op de op den duur te verwachten winst. Zijn verrassende openhartigheid donderdag had echter alles te maken met uitlatingen van parlementariërs van de oppositiepartij SPD. Deze zeiden dat er lang niet zoveel banen hoeven te verdwijnen om weer winst te maken. Zij stelden zelfs dat met de beoogde vermindering van het aantal arbeidsplaatsen een winst van 1,2 miljard mark ofwel een rendement van 12 procent in het vat zit.

Volgens Bischoff betekenen de 350 miljoen een rendement van 4,3 procent, wat nog lang niet tegemoet komt aan de Dasa-doelstelling en aan wat in de branche gebruikelijk is.

De vliegtuigbouwer wil ook bij een dollarkoers van 1,35 mark weer concurrerend worden. In 1997 en op zijn laatst 1998 wil het concern, dat dit jaar op een miljardenverlies afstevent, daardoor weer zwarte cijfers schrijven. Bischoff zei dat de produktie in Duitsland in gevaar komt als de dollar onder de 1,35 mark zakt.

De vakbonden willen onderhandelen over de reorganisatie, ook al is de kans klein dat de Dasa-leiding haar plannen zal wijzigen, zei or-lid Ingrid Lüllmann. De bonden zien niets in de aangekondigde sluiting van vijf vestigingen. Zo'n zeventig or-leden verzamelden zich donderdag in Speyer (Rijnland-Palts), een van de vijf fabrieken waar onderdelen voor Fokker en Airbus worden gemaakt.

De bonden willen vrijdag al beginnen met acties, zoals protestmarsen, menselijke ketens en werkonderbrekingen. Als de bedrijfsleiding met de verlangens van de bonden rekening wil houden, zullen de acties beperkt blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden