'Dasa bleef Fokker te dure rompen leveren'

Een van de grote struikelblokken bij de overname van Fokker dor Dasa in 1992 is nooit weggenomen, maar alleen maar aan het gezicht onttrokken: de veel te dure rompen die Dasa aan Fokker leverde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op 29 oktober 1992 kon Fokker's topman E.J. Nederkoorn eindelijk bekend maken dat er een nieuw contract lag waarbij de prijzen 'flink' zouden zijn verlaagd. Destijds werd geschat dat de prijzen van de rompen 30 procent zouden zijn verlaagd, maar Nederkoorn gaf destijds geen specificaties en noemde dat een 'bedrijfsgeheim'.

Maar volgens bedrijvenonderzoeker P. Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), was er van een nieuw contract helemaal geen sprake. 'Die nieuwe contracten bestonden hieruit dat de oude helemaal werden overgetikt, en dat onderaan een nieuwe datum kwam te staan', zei hij gisteren voor de Amsterdamse rechtbank. Deze versie van het verhaal zou hem zijn verteld door iemand die 'hoog in de organisatie bij Fokker' zat, zo zei hij de rechtbank.

Buiten de rechtszaal wilde hij nog wel kwijt dat die hoge bron niemand minder was dan de voormalige voorlichter van Fokker, R. Mol.

Volgens Lakeman's verhaal is de toenmalige minister van Economische Zaken K. Andriessen op de mouw gespeld dat er een nieuw rompencontract zou zijn. 'Maar ze hebben nooit de stukken zelf gecontroleerd of het wel nieuw was', zo zei Lakeman. Uiteindelijk werd de prijs van de rompen pas midden 1994 verlaagd.

Lakeman stond gisteren terecht wegens smaad. Dasa en diens toenmalige bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp voelden zich aangevallen door een artikel dat Lakeman op 16 februari 1994 schreef voor het blad OR Informatie. Daarin stelde Lakeman dat er geruchten gingen dat Nederkoorn zich zou hebben laten omkopen door Dasa. Lakeman schreef een anonieme brief te hebben ontvangen waarin een bedrag aan smeergeld werd genoemd van 25 miljoen mark, en vond dat daar maar eens onderzoek naar moest worden gedaan.

De vete tussen Lakeman en Fokker/Dasa dateert al van veel eerder. Op 12 juni 1992 betichtte hij Dasa al van het omkopen van Nederkoorn, omdat het concern Nederkoorn een aantrekkelijke bestuursfunctie zou hebben geboden. Volgens hem had Nederkoorn vervolgens Fokker voor 'een appel en een ei' aan Dasa uitgeleverd. En in het gewraakte artikel van februari 1994 schreef hij al dat Fokker aan Dasa veel teveel zou betalen voor zijn rompen. Hij becijferde dat teveel toen op 803 miljoen gulden.

Maar Dasa en Schrempp vielen over de beschuldiging van omkoping. Ook Nederkoorn viel daarover, maar die klaagde alleen enkele kranten aan die melding maakten van Lakeman's artikel. Zonder succes. Dasa ging ook al naar de civiele rechter, waar het concern rectificatie en schadevergoeding eiste. De Utrechtse rechtbank wees die eisen toe, maar de zaak loopt nog in hoger beroep bij het Amsterdamse Hof. Deze week wordt daarin uitspraak gedaan.

Samen met zijn voormalige topman Schrempp diende Dasa echter ook een strafklacht in wegens smaad. Lakeman wilde zelf per se dat de zaak voor zou komen, omdat hij geen zin had 'in zo'n laf sepootje'. De officier van justitie eiste gisteren vijfduizend gulden voorwaardelijk met een jaar proeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden