Das & Boom dreigt met proces voor korenwolf

De vereniging Das & Boom dreigt de staat voor de rechter te dagen als staatssecretaris Faber van Natuurbeheer niet binnen een maand enkele maatregelen toezegt ter bescherming van de bedreigde korenwolf....

Vermoedelijk zijn de laatste in het wild levende korenwolven enkele maanden geleden gedood door een ploegende boer in Heer, nabij Maastricht. Faber gaf de boer de schuld, maar volgens Dirkmaat treft vooral het ministerie blaam. Dat wist al een halfjaar dat de boer een reële vergoeding eiste voor zijn natuurbeheer, maar Den Haag reageerde niet.

De vereniging eist dat Faber binnen een maand toezegt aan boeren een reële vergoeding te betalen voor het beheer van een hamsterleefgebied. Die vergoeding wordt door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond becijferd op zesduizend gulden, eenderde meer dan nu wordt uitbetaald.

Ook moet voor het komend voorjaar voldoende leefgebied zijn veiliggesteld, zodat gefokte korenwolven eindelijk kunnen worden uitgezet. Nu ziten al ongeveer negentig wilde hamsters in kooien. Volgens Dirkmaat wordt het hoog tijd dat ze in het wild worden uitgezet. Maar van de elf beloofde hamsterreservaten is er nog niet één gerealiseerd.

Das & Boom vindt dat over een halfjaar zeker drie reservaten beschikbaar moeten zijn. Ook acht de vereniging het broodnodig dat hamsters uit het buitenland worden ingevoerd, om verdergaande inteelt in de Nederlandse populatie een halt toe te roepen.

Das & Boom had eerder al aangeboden enkele korenwolven uit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp en uit het fokprogramma in Beek-Ubbergen uit te zetten in Heer. Maar het ministerie wilde daar niet op ingaan, omdat er risico's zouden zijn voor de gezondheid van de dieren. Ook verwijt de vereniging Faber dat ze ten onrechte heeft toegestaan dat in Heerlen een leefgebied van wilde hamsters werd volgebouwd met bedrijven. Daarnaast zou ze hebben verzuimd het dier andere leefgebieden te geven.

Volgens Dirkmaat geeft Faber in het openbaar uiting aan haar bekommernis om de korenwolf. 'Maar in werkelijkheid laat ze de hamster stikken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden