Darwin moet ook van PvdA terug in eindexamens

De evolutietheorie moet weer een plaats krijgen in het centraal schriftelijk eindexamen biologie van het voortgezet onderwijs. De onderwijsdeskundige van de PvdA-fractie Van Liemburg zei dit maandagmorgen voor de NCRV-radio....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De PvdA'er kan zich niet voorstellen dat in een 'tolerante samenleving' de christelijke scholen hiertegen bezwaar maken. 'Het moet mogelijk zijn deze theorie te onderwijzen en te examineren zonder er een waardeoordeel aan te verbinden', vindt ze. De evolutietheorie zegt dat de mens afstamt van de aap en staat daarmee haaks op het christelijke scheppingsverhaal over Adam en Eva.

Het vorige kabinet van CDA en PvdA besloot in 1991 om de evolutietheorie met ingang van het schooljaar 1993-1994 niet langer te toetsen op het centraal schriftelijk examen voor havo en vwo. Het onderwerp komt wel aan bod in de schoolonderzoeken, die de scholen zelf afnemen. Vorig jaar verklaarde het huidige kabinet de maatregel ook van toepassing vanaf het schooljaar 1996-1997 op het eindexamen biologie voor mavo en vbo.

Beide besluiten zijn gebaseerd op het advies van de Onderwijsraad uit 1989. De raad vond dat de overheid (christelijke) scholen de vrijheid moet laten om dit soort 'identiteitsgevoelige' onderwerpen op een eigen manier te behandelen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) deed een paar weken geleden een beroep op staatssecretaris Netelenbos om bij de komende vernieuwing in het onderwijs in de hoogste klassen van havo en vwo de evolutietheorie van Darwin weer in het centraal schriftelijk examen op te nemen.

'Inzicht in evolutionaire processen is dermate essentieel voor een goed begrip van biologische kennis, dat het volstrekt onvoldoende is deze kennis alleen via het schoolonderzoek te toetsen', aldus de KNAW. Volgens de akademie hoeft er geen tegenstelling te bestaan tussen de evolutietheorie en op religie geënte opvattingen over de schepping.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden