Dartscarnaval in een opgetuigde nepkroeg

Jarenlang was Engeland het mekka van de dartssport. Nu is Nederland dat met zijn torenhoge prijzengelden. 'We zijn Engeland in commercieel opzicht voorbijgestreefd.'..

'The Viking' noemen ze hem. En inderdaad: hij laat zijn woeste baard de vrije loop, zijn haar verdwijnt na een slag tot ver op de rug, de schakelketting spant strak om de vleesrijke pols. Bovenal is hij groot, zeg gerust zwaarlijvig. 'Mensen zeggen dat ik te big ben om lange matches te spelen.' Angstaanjagend is dartsspeler Andy Fordham (41) uit Londen allerminst. In zijn ogen schuilt gemoedelijkheid, hartelijkheid.

Misschien wel daarom heeft de Engelsman - favoriete drankje: Holsten Bier, lievelingskostje: Chinees - voor de Nederlandse dartsfans de cultstatus bereikt.

Fordham is de antiheld die ster werd, een noorman zonder plunderdrang aan wie de buit gewillig wordt opgedrongen. Bovendien: de goedzak Fordham wint nooit, maar komt altijd ver. 'Fantastische gozer die Andy.'

En ook tijdens de International Darts League (IDL) in Den Haag voldoet Fordham aan alle verwachtingen. De minste of geringste interactie met het publiek in de Uithof ontaardt in een massale heiligverklaring, Fordham maakt in de halve finale een achterstand van 5-1 in sets goed, maar gaat uiteindelijk met veel zweet op het voorhoofd toch onderuit tegen zijn landgenoot Mervyn King.

Geen punt voor 'The Viking', hij heeft genoten. 'De sfeer is hier mooier dan in Engeland.' Dat betekent Thialf in Den Haag, carnaval in een gekunstelde Uithof-kroeg. Maar heb genade met de eigenaar van een piepende gsm. Omroeper Martin Fitzmaurice belooft plechtig dat met hulp van Fordham het toestel verdwijnt daar waar 'the sun never shines'. Belangrijker voor Fordham: de centen zijn op zak.

Want daarvoor komen de darters ook naar Nederland. 'Hier is het meeste geld te verdienen', stelt Ad Schoofs, toernooidirecteur en manager van Raymond van Barneveld. 'We zijn Engeland commercieel voorbijgestreefd.'

En zo kan het gebeuren dat vooral Britse darters met een zekere regelmaat de plas oversteken voor demonstraties en toernooien. Schoofs heeft een ware Brits-Nederlandse dartsstal onder zijn hoede. Nederland is de goudmijn voor pijltjeswerpers.

Het prijzengeld van de IDL (negen dagen pijltjegooien) bedraagt liefst 130.000 euro. Op de bankrekening van winnaar Van Barneveld wordt dertigduizend euro bijgeschreven. Ook bij de hoger aangeschreven World Darts Trophy in september in Utrecht is goed te verdienen. Bij behoorlijk resultaat zijn op beide toernooien punten te verkrijgen voor de Embassy-ranking, het officieuze WK.

Het zijn sportieve belangen die voor vaandeldrager Raymond van Barneveld niet altijd voorrang krijgen. De emotionele uitbarsting na een gewonnen partij wordt niet ontstoken door de promotie van ADO of de hartstochtelijke blikken van zijn vrouw. Nee, het zijn de camera's van SBS 6 die zijn nervositeit aanwakkeren.

'Ik vind het prachtig wat die tv-jongens doen, maar een finale met alleen maar Engelsen scoort natuurlijk niet', denkt Barney. 'De druk op mijn schouders wordt vaak erg groot.' De omhelzing met de volkszender is innig, maar somtijds wordt de Haagse kampioen de adem bijna ontnomen.

Manager Schoofs: 'Ze vragen wel eens gekscherend of ik niet alvast kan regelen dat Raymond de finale speelt. Maar zo werkt het niet. Hij moet het zelf doen.' En Van Barneveld doet het. De finale wordt zelfs gewonnen, de kijkcijfers zijn binnen.

Rick Hofstra (26) hoeft zich niet te laten opjagen door televisiecamera's of kijkcijfers. Al zijn de Friese darter en zijn vriendin ook na uitschakeling in de tweede ronde geregeld op het scherm te zien. Hofstra debuteerde voor het grote publiek. In de eerste ronde ging hij verrassend door ten koste van de gewezen Amsterdamse trambestuurder Co Stompé. De tweede poule overleefde hij niet. 'Maar het ging fantastisch.'

Nu zet hij handtekeningen op buiken van volwassen mannen, gaat hij op de foto met blonde dames en schreeuwerige jongetjes. Dinsdag moet hij weer aan het werk. Hofstra is grondwerker in Sneek. Voor een week was hij een held. Misschien verdient hij de volgende keer wel een bijnaam, onmisbaar in de dartssport.

Al langer volksheld, en voorzien van een treffende benaming, is Co 'The Matchstick' Stompé (40). Waar voor Van Barneveld het toernooi in zijn Den Haag een verwezenlijkte droom is, daar spuwt Stompé zijn gal. Het experimentele poulesysteem moet in de ban en er is te weinig publiek. De Lucifer presteerde dan ook matig. Tip van Stompé voor volgend jaar: wat vloerbedekking en gordijnen in de kale hoeken voor de huiselijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden