Darmtest geen bangmakerij

In zijn column Twijfel (Wetenschapskatern, 4 juni) zet Hans van Maanen grote vraagtekens bij de meerwaarde van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2013 start. Die meerwaarde zou alleen bestaan uit levensverlenging.


De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de patiëntenvereniging SPKS Darmkanker Nederland menen echter dat de grootste winst van de screening zit in het verminderen van het aantal operaties, chemokuren en dure geneesmiddelen en vooral in het beperken van leed.


Het leed veroorzaakt door darmkanker is zo ernstig dat het rechtvaardigt 1.200 mensen deel te laten nemen aan het bevolkingsonderzoek om één geval te voorkomen. Vraag het de darmkankerpatiënten. Zij weten hoe het is operaties en chemokuren te ondergaan en een stoma te moeten dragen. De ziektelast is groot en de vaak langdurige stervensfase ingrijpend.Minstens 3.000 mensen per jaar kan dit leed worden bespaard.


Daarnaast zorgt een bevolkingsonderzoek voor een forse besparing in ziekenhuiskosten, verzorgingskosten en geneesmiddelen. Op den duur levert het zelfs een netto besparing op. De screening wordt geleidelijk ingevoerd om de werklast van de behandelaars te beperken. Dat schept ook tijd om voldoende nieuwe behandelaars te trainen.


Kortom, het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is geen bangmakerij, maar een goed middel om leed, werk en kosten door darmkanker te besparen.


Alies Snijders, NFK en Jolien Pon, Darmkanker Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden