DANS

Tournee..

In Panorama blikt choreograaf Piet Rogie met vier danseressen en drie dansers terug op zijn oeuvre van de afgelopen twintig jaar. Rogie & Company, vanavond in Rotterdam (Theater Lantaren/Venster), 18 december in Eindhoven (Plaza Futura).

Laub/Tuerlings van Raz is een tweeluik dat bestaat uit een choreografie van Hans Tuerlings, Go with me, en van de Belgisch/Zweedse theatermaker Michael Laub, Fortaleza (inside the bananatree). Vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 18 december in Den Bosch (Theater Bis).

In Beautiful You van Galili Dance zijn zeven mannelijke stereotypen met elkaar in gevecht. Een avondvullende choreografie van Itzik Galili. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Sneek (Amicitia Theater), woensdag in Hoogezand ('t Kielzog).

Het Nederlands Dans Theater II met 'Garnet' van Shusaku Takeuchi, 'Garden' van Rui Horta en 'Minus 16' van Ohad Naharin. Zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 december in Enschede (Twentse Schouwburg).

Kus van een vis door Conny Janssen danst, vrijdag in Ommen (Theaterie) en dinsdag in Spijkenisse (De Stoep).

1, 2 1, 2, 3, 4 is een energieke choreografie van Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard voor negen mannen en één vrouw. Een productie van Nieuw West en Stichting van de Toekomst. Zaterdag in Alphen a/d Rijn (Parktheater).

Amsterdam

In Het Veem Theater vanavond t/m zaterdag SOS, een duet van Gerhard Bohner door Tanzcompagnie Rubato.

Interview is een dansvoorstelling van Dennis O'Connor & Renée Copraij over 'hermafroditisme en de zoektocht naar (lichamelijke) identiteit'. Vrijdag en zaterdag in De Brakke Grond.

In 1986 ging 'Dubbelspoor' in première, een choreografie van Beppie Blankert op muziek van Louis Andriessen. Uitgangspunt vormde een tekst van Beckett over twee mannen die op een trein wachten. Nu is er Dubbelspoor, een remake, een co-productie van Dansers Studio en het Grand Theatre Groningen. Vanavond t/m 12, 14 en 15 december in Theater Bellevue.

Den Haag

Het Nederlands Dans Theater met 'Speak for yourself' van Paul Light foot, 'Enemy in the Figure' van Forsythe, 'Petite Mort' van Kylian en 'Two Gold Variations' van Hans van Manen. Vanavond en vrijdag in het Lucent Danstheater.

Eindhoven

In de Stadsschouwburg woensdag het Nederlands Dans Theater met een eerbetoon aan danser Gérard Lemaitre. Hij is te zien in 'Zero Hour' en 'The Old Man and Me' van Van Manen en 'Trompe l'oeil' van Kylian.

Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam brengt Nico in reprise, Ed Wubbe's portret van de befaamde zangeres van The Velvet Underground. Vanavond en vrijdag in de Schouwburg speciale uitvoeringen m.m.v. Frédérique Spigt en de band Ice Nine.

De choreografe Angelika Oei en beeldend kunstenaar R.A. Verouden organiseren een aantal interdisciplinaire voorstellingen in de Schouwburg, Live Samples/ Levende monsters. Met onder meer 'Zeetijding', een reconstructie van een dagje Rotterdamse haven door Toine Horvers (vrijdag en zaterdag), 'Tomi 4.0' van Oei & Verhouden (zaterdag) en een 'Electrische zondag' (zondagmiddag) voor kinderen.

In de Schouwburg maandag Rosas met een eenmalige uitvoering van Drumming van Anne Teresa de Keersmaeker, dat ze maakte op het gelijknamige muziekstuk van Steve Reich.

Op 15 en 16 december in de Schouwburg Plage Tattoo door twee dansers van Les Ballets C. de la B. en drie leden van de popband Zita Swoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden