DANS

Na 'Lurch' waagt het Nederlands Dans Theater II zich opnieuw aan een dance-event, X-Press van de Franse choreograaf Lionel Hoche, die eerder 'Blancs d'y Voir' voor het NDT II maakte....

Tournee

Solo's van Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat uit choreografieën van Dries van der Post, door hemzelf gedanst, van Mirjam Bos, een solo voor Massimo Molinari en een van De Châtel, die ze maakte voor de Taiwanese danser Wen Cheng Lee. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 5 en 6 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

Een 'authentieke zigeunerbruiloft' is de leidraad van Boda Gitana, een dansvoorstelling van Fiesta Flamenca, die Nico Knapper naar Nederland haalde. Vanavond in IJmuiden (Schouwburg Velsen), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), zondag en maandag in Amsterdam (Nieuwe de la Mar), 2 maart in Rotterdam (Theater Zuidplein).

Variations sur le soupir is een choreografie van en door Désirée Delauney, 'een solo, een einde, een zucht, een glimlach'. Vrijdag in Alkmaar (Provadja) en tot slot 3 en 4 maart in Utrecht (Theater a/d Werf).

Tribeca van Nanine Linning en Line 300 van Ruby Edelman gingen tijdens het CaDance festival in november 1998 in première. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Goes ('t Beest) en zaterdag tot slot in Alkmaar (Provadja).

Leine & Roebana met Byrd, op muziek van Kyriakides en William Byrd, vanavond in Zwolle (Odeon), zaterdag in Den Bosch (Theater Bis), 2 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 4 maart in Zoetermeer (Stadstheater), 11 maart in Breda (Chassé Theater).

De nieuwe choreografie Oktober, van Conny Janssen Danst..., speelt zich af op een plein of park, waar vrienden elkaar treffen, waar weemoed en verlangen klinken. Vanavond in Leiden (Schouwburg), 2 maart in Gouda (Schouwburg), 4 maart in Terneuzen (Zuidlandtheater), 6 maart in Alphen a/d Rijn (Parktheater) en 14 maart tot slot Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Maar veel van het dansmateriaal van Oktober is mooi om te zien, ook omdat het prachtig wordt gedanst. Je hóórt deze dansers niet, zelfs de meest capricieuze bewegingen krijgen een fluweelzachte afronding.' (Isabelle Lanz)

'Ratio en emotie kunnen het tempo van de technologie niet bijbenen. We willen zo graag ingrijpen (...). Maar op grond waarvan?' Deze en andere overwegingen over de 'illusies van houvast' liggen ten grondslag aan de nieuwe choreografie van Karin Post, Aan - Uit. Op muziek van Peter van Bergen en Huib Emmer. Vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 3 maart in Enschede (Concordia).

Amsterdam

het Nationale Ballet met Toverfluit, op 25, 26 en 27 februari, 1 en 2 maart om 20 uur, op 28 februari om 14 uur in het Muziektheater.

Den Haag

Maguy Marin, maker van onder meer 'Groosland', komt met haar Compagnie Magy Marin dinsdag naar het Lucent Danstheater met RamDam, twee balletten die geïnspireerd zijn door het werk van Samuel Beckett en gaan over de zinloosheid van het bestaan.

Rotterdam

Jonge choreografen presenteren hun werk, zondag in Theater Lantaren/Venster. Na afloop leidt dansrecensent Jaqueline Algra een nagesprek met Claudia Trajano en Paula Vasconcelos.

Fantask Fantoom is een werkplaatsproductie van Theater Lantaren/Venster (2 t/m 6 maart) en het resultaat van een samenwerking tussen de pianiste Nora Mulder, acteur Jan van Rossum en mimespeler Jochem Stavenuiter. Uitgangspunt vormde een pianocyclus van Eric de Clercq waarin hij stilstand en beweging tegelijkertijd wilde vormgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden