DANS

Compañía Vicente Sáez maakte in 1997 een tournee met 'Regina Mater'. Nu maakt het gezelschap een tournee met Lilah, waarin Sáez traditionele Pakistaanse muziek combineert met a cappella muziek van de Misteri d'Elx, een religieus volksfeest uit Zuid-Spanje....

Tournee

De nieuwe choreografie Oktober, van Conny Janssen Danst..., speelt zich af op een plein of park, waar vrienden elkaar treffen, waar weemoed en verlangen klinken. Vrijdag in Nieuwegein (De Kom), zaterdag in Zwolle (Odeon), 27 januari in Meppel (Ogterop), 28 januari in Hardenberg (De Voorveghter).

'Ratio en emotie kunnen het tempo van de technologie niet bijbenen. We willen zo graag ingrijpen (...). Maar op grond waarvan?' Deze en andere overwegingen over de 'illusies van houvast' liggen ten grondslag aan de nieuwe choreografie van Karin Post, Aan - Uit. Op muziek van Peter van Bergen en Huib Emmer. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 28 januari in IJmuiden (Witte Theater), 29 januari in Deventer (De Leeuwenbrug).

Piet Rogie laat zich in de nieuwe voorstelling Lichaam leiden door 'de menselijke kwetsbaarheid en de kracht die kan ontstaan als hij zich niet tegen die kwetsbaarheid verzet'. Vanavond in Delft (de Veste), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).

Scapino Ballet Rotterdam met The Schliemann Pieces van Ed Wubbe op livemuziek van Harry de Wit. Vanavond en vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Apeldoorn (Schouwburg Orpheus), 27 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 28 januari in Enschede (Twentse Schouwburg). 'Meeslepend drama creëert Wubbe niet, eerder een licht en ook sfeervol soort danstheater, waarin hij beroep doet op hoofd én hart, op het cerebrale en op het emotionele.' (Isabella Lanz)

Amsterdam

In de Melkweg vanavond, vrijdag en zaterdag nieuwe choreografieën van Mylène Riou (solo), Yusuf Daniels (duet) en Gerard Mosterd, die een op Indonesische Jaipongan muziek geïnspireerde choreografie maakte voor drie dansers.

Rotterdam

Vrijdag en zaterdag in Theater Lantaren/Venster de Maastrichtse bewegingstheaterwerkplaats Los met de voorstelling Triptych, bestaande uit Private Collection, een solo van Marc Vanrunxt, Little Creatures van Angela Guerreiro en Truus Bronkhorst, Marien Jongewaard and Friends, voor vijf danseressen.

De Rotterdamse Dansgroep presenteert premières van Ton Simons, Small Triptych, en van Jacopo Godani, Mars in Aries. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg.

Het Onafhankelijk Toneel maakte een theaterdansvoorstelling met tien jonge spelers, de Vijanden, gebaseerd op een tekst van Armando. Een regie en choreografie van Ton Lutgerink. Zaterdag en zondag in het O.T. Theater aan de St. Jobsweg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden