DANS

Het Arnhemse gezelschap Introdans heeft in het programma Temperamenten drie nieuwe balletten opgenomen: 'Ballet Pathétique' van de Finse choreograaf Jorma Uotinen (op muziek van Tsjaikovski), 'Central Station' van Blanca Li (J.S....

Tournee

Programma 1 van het Nederlands Dans Theater 3 bestaat uit 'Two short Stories' van Ohad Naharin, 'Couple of Moments' van Johan Inger, 'Grain de Folie' van Patrick Delcroix en het oudere 'The Old Man and Me' van Hans van Manen, vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), op 23 september in Tilburg (Schouwburg), op 25 september in Venlo (Maaspoort), op 27 september in Arnhem (Schouwburg).

Het Nationale Ballet danst het sprookjesballet Giselle, in de versie van de Engelse choreograaf Peter Wright. Van huischoreograaf Toer van Schayk wordt voorafgaand Fantasie 1841 gedanst. Op 18, 19 en 21 september in Amsterdam (Muziektheater), op 23, 24 en 25 september in Den Haag (Lucent Danstheater), op 27 en 28 september (om 14.30 en 20 uur) in Utrecht (Stadsschouwburg).

'Boris de Leeuw is een prachtige danseur noble, die technisch veel in huis heeft, licht is als een vogel en zijn benen net zo snel kan laten bewegen als een kolibrie haar vleugels. (Isabella Lanz)

De eerste professionele dansproductie van Randall Scott is op 18 september te zien in de Brakke Grond, op 20 september in Nieuwegein (de Kom), op 23 september in Tiel (Agnietenhof), op 24 september in Sneek (Amicitia). Première op 25 september in de Vest in Alkmaar.

Amsterdam

All Cinderellas ready for take off?! van choreografe Karin Post en beeldend kunstenaar Rob Birza is een multidisciplinaire voorstelling met live muziek van Peter van Bergen en filmpjes van Ida Lohman en Magnus Wallin. Tot en met 27 september in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek.

Nadat Hans Tuerlings bij Raz het laatste deel van zijn vierluik over Céline heeft voltooid, komt hij nu met een zestiendelige serie, 'Casa del sogno', genoemd naar het droomhuis van de Italiaanse schrijver/dichter Gabriele d'Annunzio aan het Gardameer. Elk deel verwijst naar één van de ruimtes in dat huis. Het eerste heet Bagno blu: tempel van het water en van het lichaam. Op 18, 19 en 20 september in Frascati Amsterdam. 'De suggestie is Tuerlings' grootste kracht geworden, dat bleek al tijdens 'De Reis'. En ook in het bewegingsidioom zijn de parallellen met de laatste twee delen daarvan opvallend: vluchtige, elegante dansscènes, gecombineerd met gewoon lopen, kleine gedetailleerde bewegingen, veel stiltes en leegte, en af en toe functioneel bloot, vrouwelijk ditmaal.' (Roy van de Graaf)

In de twee stukken in het programma Switch van Charlotte Riem Vis en productiehuis Cosmic verwisselen een man (Frank Händeler) en een vrouw (Micheline van Acker) van gedaante. Op 21, 24 t/m 28 september in Theater Cosmic, Nes 75.

In Meditation # 3 zoekt choreograaf Yusuf Daniels naar een nieuwe danstaal in een combinatie van moderne en traditionele dansstijlen. Daniels' groep Hardbeat geeft op 19, 20 en 21 september voorstellingen in de Melkweg.

Den Haag

Het Canadese dansgezelschap Royal Winnipeg Ballet doet tijdens de Europese tournee, vanavond en vrijdag het Lucent Danstheater aan. Op het programma 'Ballo Della Regina' van Balanchine, 'Esmeralda Pas de Deux' van Vaganova, 'The leaves are Fading' van Tudor, en 'l'Etiquette' van Laughlin.

In Demarrage presenteren jonge choreografen in Korzo zaterdag en zondag nieuw werk. Om 19.30 uur in de kleine zaal een korte presentatie van Andrea Boll, om 20.30 uur in de grote zaal werk van Laura Moro, Jorma Elo, Ken Ossola, Karine Guizzo, Cora Kroese en om 22 uur in de kleine zaal een presentatie van Jim Barnard.

Rotterdam

Het Onafhankelijk Toneel heeft van Shakespeare's Hamlet een dansopera gemaakt. Harry de Wit componeerde de muziek en verzorgt zelf de live-percussie. Ton Lutgerink tekende voor de choreografie en Mirjam Koen voor de regie. Tot en met 30 september, en van 1 t/m 15 oktober in het Theater a/d Müllerpier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden