DANS

Tournee..

Achterkant, een choreografie van ex-Nationale Balletdanser Johan Greben, kreeg de ondertitel 'een opera in stilte'. Dansers zijn Anne Affourtit, Derrick Brown, Tim Persent, Maren Timm en Daniela Graça. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 3 februari in Nijmegen (O42).

Voor Introdans maakte Ramon Oller een nieuwe versie van de danskomedie La fille mal gardée uit 1789. Over een meisje dat van haar moeder moet trouwen met de zoon van een rijke wijnboer, terwijl ze verliefd is op een eenvoudige jongen. Vanavond in Deventer (De Leeuwenbrug), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 2 februari in Drachten (De Lawei).

Scapino Ballet Rotterdam met Nico, Ed Wubbe's portret van de befaamde zangeres van The Velvet Underground. Vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Spijkenisse (De Stoep).

In Panorama blikt choreograaf Piet Rogie met vier danseressen en drie dansers terug op de afgelopen twintig jaar. Rogie & Company, vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 1 en 2 februari in Amsterdam (Theater Bellevue).

Amsterdam

De Vlaams-Filippijnse acteur/danser Marco Gerris bekwaamde zich in 'freestyle skaten', een combinatie van acrobatische stunts en dans. In zijn theatervoorstelling ISH, die over dromen gaat, wordt gedanst op inline skates. Zaterdag première in De Meervaart.

In het Muiderpoorttheater het dansfestival Go Solo, vanavond en vrijdag met choreografieën van Clearence Koorndijk, Paz Rojo en Jeremy Wad Lehman, zaterdag en zondag werk van Simon J. Rowe, Masako Noguchi en Andy Ninvalle.

Groningen

Op 29 en 30 januari in de Stadsschouwburg de zevende editie van het Internationaal Choreografen Concours. Veertien choreografen uit de hele wereld presenteren hun nieuwe werk. Zaterdagmiddag en -avond de voorrondes, zondag de finale. Naast het dansprogramma is er een paneldiscussie over het gebruik van dramaturgie in de dans en presenteert de winnares van vorig jaar, Galina Borissova, haar project 'Ataraxia'.

Leeuwarden

In The Art of Two presenteert Itzik Galili zijn choreografendebuut 'Double Time' uit 1990, naast 'Between L. . .' uit 1995, 'When You See God Tell Him' uit 1995, 'Fragile' uit 1997 en een nieuw werk. Een nieuwe duet ook van het duo Roni Haver & Guy Vaizman. Woensdag in De Harmonie.

Rotterdam

In de studio van Dansateliers op 28, 29 en 30 januari Hoe leer je (d)armen dansen? met de solo's 'Man' van/door Simone de Jong en 'Kaspar' van/door John Taylor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.