DANS

De Rode Giselle is een eigentijdse Russische versie van het bekende verhaal over het afgewezen boerenmeisje. Het Staats Ballet Theater Sint Petersburg laat het tragische lot zien van de legendarische ballerina Olga Spessivtseva....

Het Taiwanese dansgezelschap Cloud Gate Dance Theatre vermengt traditionele Aziatische theaterelementen met westerse danstechnieken. Songs of the Wanderers is geïnspireerd op de religieuze riten van Indiase pelgrims. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Gouda (Schouwburg).

Na 'Lurch' waagt het Nederlands Dans Theater II zich opnieuw aan een dance-event, X-Press van de Franse choreograaf Lionel Hoche, die eerder 'Blancs d'y Voir' voor het NDT II maakte. Met elektrotechno-industriële muziek van Jerome Soudan (Von Magnet). Vanavond in Heerlen (Stadsschouwburg), zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade), dinsdag in Alkmaar (de Vest), 19 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Solo's van Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat uit choreografieën van Dries van der Post, door hemzelf gedanst, van Mirjam Bos, een solo voor Massimo Molinari en een van De Châtel, die ze maakte voor de Taiwanese danser Wen Cheng Lee. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 12 en 13 maart in Rotterdam (Lantaren/Venster), 18 maart in Den Bosch (Theater Bis), 19 en 20 maart in Nijmegen (O42).

Het programma Nocturnal Lament van Galili Dance bestaat uit nieuw werk van de dansers Roni Haver & Guy Vaizman, In Remains, een première van gastchoreografe Anouk van Dijk, Call it a day en nieuw werk voor zeven dansers van Itzik Galili zelf. Vrijdag in Winschoten (De Klinker), 17 maart in Drachten (de Lawei), 18 maart in Delft (de Veste).

Aan - Uit is een choreografie van Karin Post over de 'illusies van houvast'. Op muziek van Peter van Bergen en Huib Emmer. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Transformatorhuis), zondag in Groningen (Kruithuis).

Onder de noemer 'Klassiekers in muziek en dans' brengt Introdans Petroesjka van Jorma Uotinen, Boléro van Bernd R. Bienert en Thème et quatre variations van Maillol. Dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 17 maart in Arnhem (Schouwburg), 18 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

Amsterdam

In het Veem Theater vanavond, vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag Sara Wookey met haar solo Words fly about... en Vilt, een solo door Daniela Graça.

Oktober van Conny Janssen Danst... speelt zich af op een plein of park, waar vrienden elkaar treffen, waar weemoed en verlangen klinken. Zondag laatste voorstelling in de Stadsschouwburg.

Den Haag

In Korzo vanavond (première), vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag Vlucht over Den Haag, een 'multimediavoorstelling over heden en verleden van Den Haag' door choreograaf/danser Thom Stuart, beeldend kunstenaar Heiner Holtappels, dichter/performer Cor Gout en zijn band Trespassers W.

Rotterdam

In de Schouwburg vanavond de Nederlandse première van Antimaterie van Marc Vanrunxt, dat bestaat uit 'Mijn solo voor Marie (Vernietigd)' uit 1977 op muziek van Gorecki en het groepswerk 'Neither' op muziek van Morton Feldman.

Shira is een werkplaatsproductie van choreograaf Ruby Edelman, gebaseerd op een 'onconventionele familiereünie'. Van 11 t/m 13, 16 en 17 maart in Theater Lantaren/Venster.

De Rotterdamse Dansgroep presenteert nieuw werk van Rick Kam en Käthy Gosschalk, en 'Ratio' van Ton Simons uit 1996. Op 12, 13, 17 en 18 maart, 8, 9, 14 en 15 april in StudioTheater DRD aan de 's-Gravendijkwal 58a.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden