DANS

Solo's van Dansgroep Krisztina de Châtel bestaat uit choreografieën van Dries van der Post, door hemzelf gedanst, van Mirjam Bos, een solo voor Massimo Molinari en een van De Châtel, die ze maakte voor de Taiwanese danser Wen Cheng Lee....

Tournee

Een 'authentieke zigeunerbruiloft' is de leidraad van Boda Gitana, een dansvoorstelling van Fiesta Flamenca. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Hoorn (Het Park), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg), 25 februari in IJmuiden (Schouwburg Velsen).

Variations sur le soupir is een choreografie van en door Désirée Delauney, 'een solo, een einde, een zucht, een glimlach'. Vrijdag en zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 26 februari in Alkmaar (Provadja) en tot slot 3 en 4 maart in Utrecht (Theater a/d Werf).

Tribeca van Nanine Linning en Line 300 van Ruby Edelman gingen tijdens het CaDance festival in november '98 in première. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 25 februari in Leiden (LAKtheater), 26 februari in Goes ('t Beest) en 27 februari tot slot in Alkmaar (Provadja).

Leine & Roebana met Byrd, op muziek van Kyriakides en William Byrd, vrijdag in Tilburg (de Vorst), zaterdag Eindhoven (Plaza Futura), 25 februari in Zwolle (Odeon), 27 februari in Den Bosch (Theater Bis).

De nieuwe choreografie Oktober, van Conny Janssen Danst..., speelt zich af op een plein of park, waar vrienden elkaar treffen, waar weemoed en verlangen klinken. Zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 24 woensdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 25 februari in Leiden (Schouwburg). 'Maar veel van het dansmateriaal van Oktober is mooi om te zien, ook omdat het prachtig wordt gedanst. Je hóórt deze dansers niet, zelfs de meest capricieuze bewegingen krijgen een fluweelzachte afronding.' (Isabelle Lanz)

Scapino Ballet Rotterdam met The Schliemann Pieces van Ed Wubbe op livemuziek van Harry de Wit. Dinsdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 24 en 25 februari in Rotterdam (Schouwburg) en tot slot 7 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg). 'Meeslepend drama creëert Wubbe niet, eerder een licht en ook sfeervol soort danstheater, waarin hij beroep doet op hoofd én hart, op het cerebrale en op het emotionele.' (IL)

Amsterdam

Beautiful People van 'danstheatermaker' Feri de Geus heeft als motto 'maar de grootste dwaasheid is de wereld te zien zoals hij is en niet zoals hij zou moeten zijn'. Het tweeluik bestaat uit een reprise van Zondag uit 1993 en het nieuwe Maandag, dat Don Quichot als leitmotief heeft. Vanavond, vrijdag en zaterdag in de Brakke Grond.

Het Nationale Ballet met balletversie van 'Die Zauberflöte', Toverfluit. Op 19, 20, 25, 26 en 27 februari, 1 en 2 maart om 20 uur, op 28 februari om 14 uur in het Muziektheater.

Heerlen

In de Stadsschouwburg vrijdag het Euregionale dansgezelschap Euregio Dansforum met Lorca y Dalí - Perros de Luna, een choreografie van Jochen Ulrich over de complexe en hartstochtelijke relatie tussen Lorca en Dalí.

Tilburg

In de derde aflevering van La Razione, het samenwerkingsverband tussen Raz en de Schouwburg, vanavond in de Schouwburg Frankula, een voorstelling over Frankenstein en Dracula, door Remote Control, de groep van Michael Laub; in Filmtheater Louis vanavond om 22 uur en vrijdag om 14 uur de film 'Nosferatu' van Murnau uit 1922. Vrijdag om 15.30 uur in de Schouwburg een nabespreking en een gesprek met Michael Laub.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden