Danspartijen met de kracht van een lawine

Avalanche..

Mirjam van der Linden

DANS Het programma Avalanche van Noord Nederlandse Dans heeft inderdaad iets van een lawine. De kracht die in dit woord besloten ligt, spat van de dansers af.

De choreografieën zijn hen op het lijf geschreven en dat brengt een vanzelfsprekende, zeer levendige energie flow en expressiviteit met zich mee.

De choreografie Shadow Boxer van artistiek leider Stephen Shropshire is een krachtmeting van een grote groep dansers met aanvankelijk een stel kubussen en vervolgens de door rock en minimalisme getoonzette muziek van Marc Mellits. Voor De Verkadefabriek in Den Bosch was de choreografie te groots; alle ruimtelijkheid die de strakke patronen nodig hebben, ging verloren.

Wat dat betreft kwam de andere première van Shropshire beter uit de verf. De intimiteit tussen de man en de vrouw in Push was bijna voelbaar. De violiste Melanie Waite speelt al lopend Philip Glass’ muziekstuk Strung Out waarvan de partituur aan de wanden om de dansvloer hangt. De repetitieve, steeds heftiger wordende klankstroom krijgt een spannende vertaling in de twee lijven die langs en over elkaar willen springen, vallen en glijden, waarbij aanraken en wegduwen de twee sturende impulsen zijn.

De Israëliër Emanuel Gat bleek de perfecte gastchoreograaf. Hij bewerkte zijn Through the Center (2007), een stuk over groepsdynamica op muziek van Squarepusher. In de chaos en anonimiteit van de massa blijkt opeens heel veel orde en individualiteit te kunnen zitten, die ook zo weer van vorm veranderen. Gat maakte een organisch en dynamisch verhaal dat de dansers met veel flair vertolken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden