Review

Dans-lokaal 3 is verrassend, intiem en sterk

Dansers van Conny Janssen Danst voeren werk uit van aan de weg timmerende choreografen. Verrassend, intiem en sterk. De krachtigste choreografie wat concept, taal en uitvoering betreft is van Dario Tortorelli.

Mirjam van der Linden
Dans-lokaal 3. Beeld
Dans-lokaal 3.Beeld

Verrassend, intiem, sterk: dat is Dans-lokaal 3, een avond met nieuw werk van aan de weg timmerende jonge choreografen, uitgevoerd door de dansers van Conny Janssen Danst. Mooi toeval: alle drie gaan ze in wezen over identiteit.

Wubkje Kuindersma zoekt het in de omslag van anonieme massa naar individuen. Zeven figuren in witte regenjassen, hun gezichten verborgen in capuchons, dansen met de handen op rug, begeleid door geluiden die lijken op huilen, lachen en dolfijnenpraat ineen. Een machteloos beeld, tot ze uit hun cocons stappen en met steeds weidsere en fellere bewegingen de ruimte in bezit nemen. Het verhaal, dat associaties oproept met het vluchtelingendrama, ontspoort; Kuindersma wil te veel vertellen. Afgezien daarvan is No(w)here een geslaagde proeve.

Vertrouwen en balans

Twee mannen op een rode mat - Davide Bellotta en Tuan Tran - laten zien dat eigenzinnige karakters perfect overeind kunnen blijven in een op vertrouwen en balans gebaseerd samenspel van bewegingen. Met study for PANORAMA levert Giulio D'Anna vooral een mooi bewegingsonderzoek af, een mix van dans en Acro(batiek)yoga, waarbij de lijven soms langs elkaar scheren, soms innig verstrengeld zijn.

De krachtigste choreografie wat betreft concept, taal en uitvoering is D No Body Ch#2, een project van Dario Tortorelli in zijn meerledige zoektocht (performance, beeldende kunst) naar 'zijn perfecte imago'. Danseres Adi Amit ondergaat een transformatie van (kunst-) object, met helm en zilver shirtje, naar mens met mannelijke en vrouwelijke trekken, showy popstar en uiteindelijk Adi Amit zoals ze is, een vrouw met lang zwart haar die het begrip gender subtiel en trefzeker heeft verbeeld.

Danslokaal 3. Door Conny Janssen Danst, met choreografieën van Giulio d'Anna, Wubkje Kuinders-ma, Dario Tortorelli. 4/9, Studio Conny Janssen Danst, Rotterdam. Daar nog 10 t/m 13/9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden