Lezersbrieven

Dans is net als andere kunstvormen abstract

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 april 2017.

Redactie
Ballet van Hans van Manen door de Junior Company van Het Nationale Ballet. Beeld Michel Schnater
Ballet van Hans van Manen door de Junior Company van Het Nationale Ballet.Beeld Michel Schnater

Brief van de dag: Dans is nu eenmaal abstract

Als ex-danser van Het Nationale Ballet moet ik reageren op de column van Nico Dijkshoorn die zegt dans niet te begrijpen. Hans van Manen zei eens: 'Dans drukt dans uit en verder niets.'

Als ik naar symfonie nummer 7 van Dmitri Sjostakovitsj luister, hoor ik muziek. Een abstractie. Of als ik naar Mondriaans schilderij Victory Boogie Woogie kijk, dan zie ik in een netwerk van kleuren ook een abstractie waaraan een interpretatie is verbonden. Deze werken drukken iets uit waardoor men bewogen kan worden, maar het zijn geabstraheerde emoties.

Dans (ballet) is een abstracte kunstvorm.

Maar zoals voor alles geldt, er zijn goede en slechte voorbeelden. Ik nodig Nico Dijkshoorn uit om in mei a.s. naar het programma The Best of Balanchine te komen kijken, uitgevoerd door Het Nationale Ballet.

Ik vermoed dat hij dan niet meer denkt aan zijn bonnetje van de garderobe.

Rob van Woerkom, Amstelveen

Wachtwoordellende

Na het lezen van het artikel over wachtwoorden ben ik ervan overtuigd dat ook ik het anders moet aanpakken in het doolhof op internet. Ja, ik ga een wachtwoordmanager aanmaken en ja ik ga gezichtsherkenning inschakelen. Of toch niet, want gezichtsherkenning is makkelijk te foppen lees ik op de bladzijde daarna.

Ik houd het toch maar bij (lange) wachtwoorden, benikblijdatikgeensamsunggalaxys8heb.

Judith Coers, Zwolle

Jacht op researchgeld

Het is mooi dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO zich gebogen heeft over de steeds vaker vergeefse jacht op researchgeld, maar een oplossing is zeker nog ver weg als Stan Gielen, voorzitter van NWO, denkt dat meer geld dat niet is. Meer geld is wel degelijk de oplossing, tenzij NWO en andere gremia erop staan dat het weer in competitie verdeeld wordt; dan houd je natuurlijk dezelfde problemen. Toch is het niet moeilijk.

Geef iedere hoogleraar en universitair (hoofd)docent in Nederland permanent de beschikking over één tijdelijke onderzoeksplaats of het equivalent daarvan. Eis hoogstens dat je daarmee iets moet onderzoeken wat binnen de Nationale Wetenschapsagenda past en toets dat marginaal. Dat kost ongeveer een miljard, toevallig precies het bedrag dat iedereen uit wil geven aan meer en betere wetenschap. Bonus: ook de NWA wordt bediend.

Tweede, en nog belangrijker bonus: de vrijkomende tijd (en dat is niet weinig) kan besteed worden aan het geven van (beter) onderwijs, dat andere grote probleem waar universiteiten mee worstelen. NWO en de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten zouden dan wel in gezamelijkheid moeten proberen de klaarblijkelijke macht van allerlei economische lobbygroepen te doorbreken.

Jan Aarts, Leiden

Slachthuis

Eerlijk gezegd begrijp ik alle ophef omtrent het Belgische slachthuis niet zo. Toen ik halverwege de jaren negentig stage liep in een groot varkensslachthuis in Boxtel (tienduizend varkens per dag!) zag ik precies dezelfde misstanden. Zowel de aan hun achillespees bungelende varkens die na de bedwelming weer bij kennis kwamen omdat ze niet goed verbloed waren, als de varkens in het warmwaterbad die met een stok kopje onder gehouden werden totdat ze stopten met spartelen. What's new?

Overigens ben ik inmiddels al een poosje gestopt met het eten van vlees. Ik geloof dat ik hier toch liever niet medeplichtig aan wil zijn.

Marten van den Boomgaard, dierenarts, Wemeldinge

God en terroristen

Wat een waardevolle analyse van Menachem Sebbag, Gerard de Korte en Aboe Ismail. Zij laten zien welke wegen naar het paradijs leiden. Zij geven echter geen antwoord op de vraag wat te doen om het waanidee te ontwrichten dat een plaats in het paradijs door terroristische aanslagen te verdienen is.

Wat bezielt haatpredikers, leiders van IS en andere leidende godsdienstige fundamentalisten om te denken dat zij weten wat het oordeel van hun God zal zijn als aanslagplegers voor Hem staan om het laatste oordeel aan te horen?

Waarom denken zij dan dat de poort van de hemel wijd openstaat voor aanslagplegers en zelfmoord terroristen? Laat de denkenden in religies in opstand komen door die 'zekerheden' onzeker te maken. Zelf afkomstig uit de christelijke cultuur, put ik moed uit mijn ervaring als docent. Wij hoeven niet te wanhopen omdat blijkt dat veel jonge (studerende) moslims wel een reëel godsbeeld hebben. Laten we hopen dat die groep uiteindelijk zal winnen.

Kees Blom, Nijmegen

Imam Aboe Ismail, bisschop Gerard de Korte en rabbijn Menachem Sebbag. Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant
Imam Aboe Ismail, bisschop Gerard de Korte en rabbijn Menachem Sebbag.Beeld Mike Roelofs / de Volkskrant

Amsterdam

Ik woon in Amsterdam-Centrum. Maandag was ik in een winkel in hippe regenkleding in de negen straatjes, die gebukt gaan onder massaal toerisme. Een jonge vrouw vroeg me in het Engels of ze me de collectie kon laten zien. Toen ik zei dat ik Nederlands sprak, wilde ze me niet verder helpen. Ik ben maar weggegaan. Ik ben inmiddels gewend aan drukte en onfatsoen in de binnenstad, maar dit was nieuw voor mij.

Hoe gaat dit verder?

Moeten we deze zomer, wanneer nog veel meer toeristen komen, zo veel mogelijk thuis blijven? Ik hou mijn hart vast!

Joke Dijkstra, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden