Running Mates

Danny Palic (Piratenpartij): 'Wij willen in de Kamer het Thieme-effect'

Volkskrant.nl spreekt in de aanloop naar 12 september met de nummers twee op de kieslijsten van de verschillende politieke partijen. Vandaag: Danny Palic (Piratenpartij). 'Het internet is weliswaar één dingetje, maar het is zo alomvattend.'

Joost de Vries
Danny Palic (rechts) naast lijsttrekker Dirk Poot Beeld ANP
Danny Palic (rechts) naast lijsttrekker Dirk PootBeeld ANP

De internationale piratenbeweging is in meer dan veertig landen actief. In meer dan tien landen leveren de piraten volksvertegenwoordigers, van gemeenteraadsleden tot landelijke afgevaardigden. Met succes streden de piraten in het Europese parlement tegen de verfoeide ACTA-wetgeving voor strenge auteursrechten op internet. De Nederlandse Piratenpartij doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de landelijke verkiezingen. In de peilingen is een zetel in zicht. Wie zijn die piraten? Danny Palic, animator, ICT'er en nummer twee van de Piratenpartij, legt uit.

undefined

Waar staat de Piratenpartij voor?
'De piratenpartij is voor een vrije informatiesamenleving. We willen dat alles transparanter wordt, dat resulteert er ook in dat de overheid efficiënter kan werken. Het internet komt overal in ons leven voor. Wil je een uitkering aanvragen, moet dat tegenwoordig met digid via het internet. Met andere mensen communiceren, dat doe je via het internet. Bankieren gaat via het internet. Dat zijn een paar dingetjes, maar het is zo alomvattend, het komt in alle facetten van het leven voor. Toch besteedt de politiek in Den Haag er nauwelijks aandacht aan.

Wat is het belangrijkste speerpunt van de Piratenpartij?
Burgerrechten. De rechten van de Nederlandse burger liggen steeds meer onder vuur. Op het gebied van veiligheid: denk aan alle camera's die in de stad hangen. Of het gebied van briefgeheim: dat bestaat niet meer op het internet. Een brief is tegenwoordig elektronisch geworden. Email wordt ook steeds meer gebruikt voor officiële stukken. Maar die worden gewoon gelezen door andere mensen, dat wordt gewoon gescand. Dat soort basisrechten worden steeds meer ondermijnd.

In jullie verkiezingsspotje noemt lijsttrekker Dirk Poot drie thema's: zorg, privacy en internet. Wat is het verband tussen die drie?
Het overkoepelende thema is: hoe worden informatiestromen behandeld? Hoe gaan we om met privacygevoelige informatie over jou, bijvoorbeeld patiëntgegevens. En hoe gaan we om met informatie over het maken van medicijnen, of met de informatie over intellectueel eigendom van bedrijven.

Een van de grote kostenposten van de zorg is het patentensysteem, waardoor medicijnen vele malen duurder op de markt worden aangeboden dan dat ze eigenlijk zijn. Natuurlijk moet er in het begin verdiend worden voor research, maar ook al zijn de kosten eruit, dan worden medicijnen nog steeds veel te duur aangeboden.

Het copyright bestaat nu honderd jaar, die wet moet worden aangepast worden aan de huidige situatie. Die hele patentenoorlog tussen Apple en Samsung, daar gaan miljoenen euro's in om. Uiteindelijk moet de consument, daarvan de rekening te betalen. Kleine bedrijven wordt het onmogelijk gemaakt om een innovatief product op de markt te brengen omdat grotere bedrijven hen gaan aanklagen over een patent op een scrollbalkje in het beeldscherm.

Op zichzelf prima thema's, maar moet je daarvoor een aparte partij oprichten?
Andere partijen lieten deze punten vooralsnog liggen. Je ziet inmiddels dat partijen standpunten van ons overnemen. Dat is goed, ons doel is om in de Kamer een soort Thieme-effect te hebben, het aanjagen, punten op de agenda krijgen.

null Beeld
De Piratenpartij presenteert haar kandidaten. In het midden lijsttrekker Dirk Poot, rechts naast hem de nummer twee Danny Palic Beeld ANP
De Piratenpartij presenteert haar kandidaten. In het midden lijsttrekker Dirk Poot, rechts naast hem de nummer twee Danny PalicBeeld ANP

Gaat de Piratenpartij ook het woord voeren over werkgelegenheid of het verhogen van de belastingen?
Op die punten proberen we zo goed mogelijk onze achterban te verwoorden. Daarvoor hebben we het liquid democracy system, een online systeem waarin mensen hun eigen standpunt naar voren kunnen brengen. Als een punt voldoende steun krijgt, wordt het voorgelegd aan de algemene ledenvergadering en kan het vervolgens in de Kamer komen.

Hoeveel medestanders heb je nodig om een punt via de Piratenpartij in de Kamer te krijgen?
Dat hangt er nog even vanaf. Op dit moment zijn er ongeveer duizend mensen geregistreerd in het liquid feedback-systeem, dat zijn nu nog de leden van de Piratenpartij. Het staat nog allemaal een beetje in de kinderschoenen. Wij hebben datzelfde systeem bij onze Duitse collega's draaien en daar zijn 30.000 mensen actief. Dat heeft geresulteerd in een behoorlijk dik verkiezingsprogramma voor alle segmenten in de samenleving.

Ons Nederlandse verkiezingsprogramma bevat op dit moment alleen de kernpunten. Langzamerhand willen we dat uitbouwen. Niet alleen tot aan de verkiezingen zelf, maar ook daarna. Veel partijen roepen nu van alles: verkiezingsretoriek. Na de verkiezingen draaien ze weer 180 graden. Wij proberen dat te voorkomen door onze achterban ook na de verkiezingen inspraak te geven. De achterban spreekt via de partij. Die jongens hebben ervoor gezorgd dat wij zo ver zijn gekomen.

Jullie doen wat Rita Verdonk ook al probeerde.
Alleen dan vele malen geavanceerder. Verdonk had een enkel klein forum online gezet dat gemaakt was om een discussie te voeren, maar niet om een punt naar voren te brengen dat door andere mensen gesteund kan worden. Dat forum werd een chaos. Het idee was goed, maar Verdonk had het verkeerd aangepakt.

Waarom heten jullie piraten?
Een tijd geleden werden de gebruikers van de Scandinavische website The Piratebay door de Amerikaanse muziekindustrie betiteld als piraten. Via de site kan je bestanden met elkaar uitdelen. Het is een geuzennaam geworden. Toen mensen die website gingen verdedigen, werden zij ook piraten genoemd. Als het delen van cultuur, bestanden en informatie piraterij is, dan zijn wij piraten.

In de peilingen schommelen jullie tussen de nul en de twee zetels. Komt uw zetel in zicht?
Volgens Maurice de Hond is twee zetels mogelijk. Ja, mijn zetel komt in zicht. Het zijn zeer spannende tijden. In 2010 stond ik op nummer 10 op de lijst, dat was een plek om te laten zien dat ik meedoe en dat mijn hart bij de Piratenpartij ligt. Deze keer ben ik door de algemene ledenvergadering naar voren geschoven en op twee gezet.

In Duitsland hebben de Piraten een heel nieuw taalgebruik geïntroduceerd in de politiek, zoals 'anpimmeln' en 'kresse halten' (aanpiemelen en je waffel houden). Kunnen we ook interessante termen van de Nederlandse piraten verwachten?
Ik denk het wel. We hebben een apart taalgebruik omdat veel van onze leden ict'ers zijn. Het is een beetje een nerdcultuur. Daar zit natuurlijk ook het een en ander aan termen erbij, heel erg gebaseerd op internet-memes, termen die je gebruikt in chats. Bijvoorbeeld de term 'problem?'. Als je het met iemand anders rigoureus oneens bent: (Palic trekt zijn schouders op en steekt zijn handen in de lucht): Problem? Of andere memes zoals lol en roflmao (laughing out loud, rolling on the floor laughing my ass off). Dat soort dingen worden wel vrij snel genoemd in de vergaderingen. In de Tweede Kamer probeer ik er straks misschien een leuke taalgrap uit te gooien, dat zal dan in the spur of the moment zijn.

Kende u lijsttrekker Dirk Poot al voordat u nummer twee werd?
Ja. Die jongen heeft een enorme motivatie, wat hij aan werk kan verzetten. Hij is zo gigantisch hard bezig. Ik ben heel erg trots om zijn 'list buddy' te zijn. Ja, we kunnen elkaar toch wel goede vrienden noemen.

Allerlei groepen organiseren zich op internet. Ook hackersorganisaties zoals Anonymous. Zitten hackers ook bij de Piratenpartij?
Van 'Anon' weet je het gewoon niet, want dat is iedereen en dat is niemand, maar het zou me niet verbazen als er mensen van Anon ook bij ons zouden zitten. Veel mensen die begaan zijn met Occupy zitten ook bij ons, omdat veel van onze punten samenkomen. Veel bewegingen op internet die voor vrijheid van informatie zijn, daar kunnen we het goed mee vinden.

Als u één ding kon aanpakken in Nederland, wat zou dat zijn?
Ik zou de langstudeerboete terugdraaien. In Nederland heb ik steeds meer het idee, dat als je lang wilt studeren, als je meer wilt bereiken, dat je dan wordt afgestraft. Ik wil Nederland een land maken waarin je beloond wordt als je wilt studeren om wat te kunnen bereiken in je leven.

Wat is de mooiste dag van uw leven?
Mijn vader vertelde op een feestje vol trots dat hij mijn werk op tv zag. Ik was toen met reclames bezig. Je zag zijn ogen stralen, zo'n twinkeltje. Dat hij met zoveel trots over mij kon vertellen, dat was heel mooi. Het was na een lange en moeilijke periode waarin dingen mij niet meezaten. Dat hij zag dat zijn zoon eindelijk iets had gemaakt om trots op te zijn. Dat knalde er erg bij mij in.

De Piratenpartij demonstreerde in 2010 in Amsterdam als steunbetuiging aan Wikileaks-oprichter Julian Assange Beeld ANP
De Piratenpartij demonstreerde in 2010 in Amsterdam als steunbetuiging aan Wikileaks-oprichter Julian AssangeBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden