Dank

hristelijke en licht-christelijke omroepen hebben tegenwoordig de gewoonte hun programma's te beëindigen met een stichtelijk of licht-stichtelijk moment. Ze zeggen niet: 'Geloof in God!' aan het eind van ieder programma, want daar heeft niemand zin in, zelfs Andries Knevel niet. Ze maken gewoon een klein, modern filmpje waar veel, ja, hoe zal ik het noemen, positiviteit van uitstraalt.

Bij de KRO is dat altijd een citaat uit het voorafgaande programma. Heeft een boer in Boer zoekt vrouw bijvoorbeeld ergens gemompeld 'Ik zoek een maatje, want zonder liefde is het leven toch, ja, nou ja, wel minder waard', dan kun je er donder op zeggen dat die quote aan het eind van de uitzending opnieuw wordt afgespeeld met de witte KRO-stipjes eroverheen.

Het is mijn hobby om tijdens de uitzending te raden welk citaat er aan het eind terugkomt. Je moet iets doen om Spoorloos en De reünie door te komen.

De NCRV eindigt altijd met gezichtjes van mensen die in elkaar overgaan, waar ook een man met dreadlocks tussen zit, om maar aan te geven: wij zijn best hip en staan voor iedereen open.

De EO heeft nu nog iets mooiers, zag ik aan het eind van De vijfde dag. Om aan te geven dat de EO van nu is, bij de tijd, en op de iPhone verkrijgbaar, laten ze een kort filmpje zien met in de hoofdrol een soort Alain Clark, een man die eigenlijk niet anders te beschrijven is dan: een supercoole gast.

De man staat op een roltrap in een druk, groot station. Terwijl hij omhooggaat, kijkt hij op zijn iPhone naar een uitzending met Tijs van den Brink. Alsof dat allemaal al niet wonderlijk genoeg is, rukt deze man zijn ogen even los van het beeldscherm en werpt een snelle blik omhoog, naar de hemel. Deze blik kan ik niet anders interpreteren dan: 'Dank u God, voor Tijs van den Brink, voor de EO en voor deze fijne app waardoor ik dit allemaal kan terugkijken terwijl ik op een roltrap sta.'

Vervolgens verschijnt in beeld: 'Mijn omroep kijkt verder dan vandaag' en alsof dat nog niet genoeg is, ook nog: 'EO. Leef je geloof.'

Ik vind het ergens wel sympathiek van de EO dat die omroep al vindt dat je je geloof leeft als je op dat ene verveelmomentje in je jachtige dag, dus op de lange roltrap naar het perron van station Rotterdam Centraal, een paar seconden de tijd neemt om een flard van een uitzending van Tijs van den Brink terug te kijken, waarin je nog een kort dankwoord tot God richt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden