Dankzij strengere inspecties veel meer boetes voor vieze restaurants

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar 7.766 boetes uitgedeeld voor misleidende reclames, vieze restaurants en dieronvriendelijke situaties. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. De stijging van het aantal geldstraffen is het gevolg van strengere inspecties. Ook geeft de NVWA minder waarschuwingen voordat zij een boete oplegt.

Een man paneert een schnitzel.Beeld anp

'Een lichte overtreding waar voorheen een waarschuwing voor stond, beboeten we nu sneller', zegt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA. 'Denk aan varkens die niet genoeg afleidingsmateriaal in hun hokken hebben, zoals een ketting waar ze mee kunnen spelen.'

De wens overtreders sneller te beboeten werd geuit door politiek Den Haag, waarop de NVWA haar boetebeleid aanscherpte. Onder de overtredingen die de NVWA bestraft, vallen onder andere het verkopen van verboden middelen en misleidende reclame. In 2015 deelde de toezichthouder nog 6.716 boetes uit. Boetes worden opgelegd voor overtredingen van de Warenwet, de Tabaks- en rookwarenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en wetten die dieren beschermen.

De meeste klachten en meldingen gaan over de horeca, zegt de NVWA-woordvoerder. 'Bijvoorbeeld van mensen die een voedselvergiftiging hebben opgelopen.' Bijna alle horecagelegenheden worden geïnspecteerd, zelfs huiskamerrestaurants. In een restaurant kan nogal wat misgaan: een slechte hygiëne en last van ongedierte.

Ook het verwaarlozen of mishandelen van fokdieren en vee, zoals het vergassen van nertsen, zijn zware overtredingen. 'Of hokken of kooien waarin dieren zich kunnen verwonden', zegt Mastenbroek.

De hoogte van de boete hangt af van de ernst van de overtreding. De hoogste boete, 180 duizend euro, ging afgelopen jaar naar een ondernemer die de reclameregels voor tabak had overtreden. Sinds mei 2016 is in de wet vastgelegd dat de NVWA in geval van opzet of grove schuld zelfs een boete tot maximaal 820 duizend euro mag geven. Het gemiddelde boetebedrag bedroeg het afgelopen jaar 1.461 euro, in 2015 was dat 1.351 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden