Dankzij Sterren Springen is Wammes nog topsporter
Turner Jeffrey Wammes spingt zaterdag van de duikplank bij SBS6. Hij moet wel. Sponsors zijn schaars en een olympische ambitie is niet gratis.
Het is geen sprong in het diepe. Turner Jeffrey Wammes weet precies wat zijn deelname aan het televisieprogramma Sterren Springen hem oplevert. Uiteindelijk komt het hierop neer: de populaire duikshow van SBS6 vergroot zijn kansen op deelname aan de Olympische Spelen.
Wammes springt zaterdagvond voor een miljoen kijkers van de duikplank, meer dan er ooit naar een turnwedstrijd van hem hebben gekeken. Hij wil zijn sprong niet verraden, maar verklapt wel dat hij het voorbeeld van schaatser Koen Verweij niet zal volgen. Die sprong vorige week pardoes van de hoogste plank (10 meter) in het water. 'Ik zoek het minder in de hoogte en meer in de moeilijkheidsgraad', zegt Wammes.
Salto's en schroeven beheerst Wammes als weinig andere Nederlanders. Hij staat als jaren te boek als één van de beste turners en kan op alle zes toestellen uit de voeten. Hij is onmisbaar in het ambitieuze streven van bondscoach Mitch Fenner om met een Nederlandse mannenploeg naar de Zomerspelen van 2016 te gaan. Dat zou een primeur zijn.
Aan die sportieve ambitie is geen behoorlijk inkomen gekoppeld. De sponsors staan alleen in de rij voor olympische kampioen Epke Zonderland, niet voor de andere potentiële ploegleden. Na Yuri van Gelder is Wammes (26) al de tweede uit het olympische turnproject die zijn karige stipendium via Sterren Springen probeert aan te vullen.
'Ik moet mijn topsportleven wel kunnen betalen', zegt Wammes. 'Sponsoring is geen vetpot. Met het geld dat ik als turner krijg van NOC*NSF en de turnbond red ik het niet. Sterren Springen is een andere manier om aan geld te komen. Het betaalt goed en zorgt ervoor dat ik weer een paar maanden vooruit kan zonder elk dubbeltje om te moeten draaien.'
Wammes, die niet mag zeggen wat hij betaald krijgt door SBS, heeft van ploeggenoten kritiek gekregen op zijn besluit mee te doen aan het programma. Maar hij ziet niet in waarom de duikshow schadelijk zou moeten zijn voor zijn turnloopbaan. Hij heeft overlegd met zijn coach Bram van Bokhoven en bondscoach Fenner. Hij mag zelf bepalen wanneer hij traint en welke risico's hij neemt met de sprongen.
In de aanloop naar zijn eerste tv-sprong heeft hij minder dan tienmaal drie kwartier getraind, rekent hij voor. Hij heeft geen turntraining hoeven overslaan. Dus hij ziet niet in waarom collega's zijn topsportambities in twijfel zouden trekken. 'Andere turners maken lange studiedagen. Dan kan ik ook zeggen: ben je niet te moe om te trainen?'
Wammes is ervan overtuigd dat televisiewerk verhoudingsgewijs meer oplevert dan het aan tijd kost. Hij laat zich vertegenwoordigen door Superworkx, een managementbureau dat vooral in de showbizz actief is. Hij laat zijn gezicht vaker zien op tv, zoals in het programma Ik hou van Holland. Commerciële zenders hebben geld over voor zijn aanwezigheid.
In de ingezakte sponsorsmarkt, waar zelfs weinig belangstelling bestaat voor olympisch schaatskampioenen als Verweij en Ireen Wüst, heeft een topsporter weinig keus dan te werken aan zijn naamsbekendheid, vindt Wammes. Met zijn deelname aan Sterren Springen bereikt hij een enorm publiek. Hij is ook te zien op metershoge billboards langs diverse snelwegen, met zijn gespierde torso in een sierlijk duikhouding.
Zijn poging om door te dringen tot de topsportselectie van Defensie mislukte een aantal jaar geleden voortijdig. 'Je moet dus andere manieren bedenken om aan geld te verdienen. En een beetje populariteit kan geen kwaad.'
Het levert ander werk op, hoopt hij, dat dichter bij het turnen ligt. 'Als je populairder bent, word je vaker gevraagd om demonstraties te geven, of clinics bij turnverenigingen.'
Met zijn turncapaciteiten zal Wammes opvallen tussen andere deelnemers, die vooral lijken aangetrokken om uitgelachen te worden. Er doen enkele oud-sporters mee , zoals voetballer Andy van der Meijde en boksers Regilio Tuur en Lucia Rijker. Verder bestaat het deelnemersveld uit min of meer bekende Nederlanders, zoals tattookoning Dikke Dennis.
Wammes vindt het geen probleem om als olympisch acrobaat te strijden tegen 'concurrenten' die al bang zijn voor een enkelvoudige salto, of zelfs watervrees hebben (Tuur). Hij keek vorig jaar voor zijn plezier naar de eerste editie, waaraan Yuri van Gelder meedeed. 'Ik vind het een eer om gevraagd te worden.'
Bij het EK turnen, half mei in Bulgarije, zal de invloed van het sierduiken niet zijn terug te zien in zijn prestaties, voorspelt hij. Hij houdt vast aan zijn vertrouwde technieken en heeft zich bijvoorbeeld niet gewaagd aan de schroeftechniek die hoort bij het sierduiken. 'Van zo'n andere techniek kan je maar in de war raken. Dat is niet de bedoeling.'
Jeffrey Wammes 'schoonspringer'
undefined