Dankzij crowdbutching weet je waar je vlees vandaan komt

Een beetje vleeseter zet tegenwoordig het mes in een beest waarvan de afkomst bekend is. Geen tijd om de boer op te gaan? De Volkskrant zet de websites op een rij waar u een koe, een varken, een kip of wild kunt bestellen.

Nell Westerlaken
Vlees koop je tegenwoordig online Beeld Martyn F. Overweel
Vlees koop je tegenwoordig onlineBeeld Martyn F. Overweel

Koop je een stuk vlees van Bertha 12 uit Oldehove of van Clarabella 9 uit Haxby? In de supermarkt kom je zelden aan de weet wat de herkomst is van de biefstukken, soepballen en ander vlees. Koe en boer blijven anoniem. Steeds minder carnivoren nemen hier genoegen mee. Berend te Voortwis van slagerij Lindenhoff in Baambrugge ziet de vraag groeien naar vlees waarvan de herkomst bekend is. 'Klanten willen weten hoe oud het dier was, van welk ras het is, hoe het is opgegroeid, bij welke boer, enzovoorts.'

Wie geen duurzame slager in de buurt heeft en geen halve zaterdag op jacht wil zijn naar biologisch of scharrelvlees, kan terecht bij een aantal websites. De riblappen en longhazen, speklappen en stoofvlezen, maar ook kippen en delen van het varken, worden desgewenst door postbode of koerier thuisbezorgd, meestal in diepgevroren toestand.

Groeiende markt

Het aantal ondernemers dat consumenten en boeren bij elkaar wil brengen groeit snel. 'We doen vrijwel niets aan marketing, maar we groeien met 30 procent per jaar', zegt Peter Kolster van OKvlees.nl, een webwinkel met tegen de tienduizend klanten. Vorige maand, daags voor Kerst, moest hij webwinkelaars teleurstellen; de vraag overtrof ruimschoots het aanbod.

Kolster slaat een brug tussen boeren en consumenten met een bezorgservice van braadklare porties 'diervriendelijk' vlees. Hij verkoopt online zowat alle gangbare, eetbare diersoorten, van koeien en varkens tot geiten en ganzen. Inmiddels doen veertien boeren mee aan het initiatief, inclusief een hertenboerderij. 'Dierwelzijn staat voorop bij ons en de aangesloten boeren', zegt Kolster, 'maar klanten is het meestal te doen om de hoge kwaliteit van het vlees.'

Te Voortwis doet aan crowdbutching: klanten schrijven zich in op de website koopeenkoe.nl voor een aantal kilo's vlees. Zodra het gewicht van een hele koe is verkocht, wordt er eentje geslacht en in pakketten thuisbezorgd. Vrijwel het hele beest wordt verkocht zij het dat poten, klauwen en huid door het slachthuis worden verkocht, en minder gangbare delen tot worst worden gedraaid.

'Vroeger was het normaal dat je met een aantal gezinnen een koe of een varken liet slachten en het vlees verdeelde', zegt Te Voortwis. 'Dan wist je waar het dier vandaan kwam. We doen nu in feite hetzelfde maar dan online.' Koopeenkoe.nl stuurde in 2014 vijf runderen per week naar de slager. Inmiddels zijn dat er zeven. Te Voortwis is bezig in Duitsland eenzelfde webshop op te zetten, kaufnehkuh.de.

Multicultureel gezelschap

Postordervlees is er in gradaties van duurzaamheid - 'scharrel', biologisch, grasgevoerd, 'diervriendelijk' of natuurvlees (van koeien uit natuurgebieden). De koeien van Pure Graze grazen in een 'saladebuffet' - een weiland waar een speciaal mengsel groeit van grassen, klavers en kruiden. Lang niet alle vlees heeft een keurmerk, maar de aanbieders streven naar een zo groot mogelijke transparantie. 'Klanten mogen naar hun eigen koe komen kijken als hij nog in de wei loopt', zegt Te Voortwis. Is het niet wrang als vervolgens een mailtje in de bus plopt dat het dier wordt geslacht? 'De meeste klanten beseffen echt wel dat dit erbij hoort.'

Het gezelschap dat de Nederlandse weilanden begraast is inmiddels multicultureel: Franse Limousin of Blonde d'Aquitaine, Japanse Wagyu, maar ook oud-Hollandse runderrassen als blaarkoppen en lakenvelders. Ook grote grazers in natuurgebieden moeten ooit naar de slacht. Wie wil weten hoe zo'n coole, langharige koe - een Schotse Hooglander - uit een natuurgebied smaakt, kan terecht bij onder meer freenature.nl, een organisatie voor natuurontwikkeling, met een aantal afhaalpunten voor vlees. 'De opbrengst van de vleesverkoop vloeit terug in natuurbeheer', zegt Marijke van Rootselaar van Free Nature. Er is niet altijd vlees op voorraad. 'We slachten alleen als het nodig is, bijvoorbeeld omdat een kudde te groot wordt.'

Zie ook: puregraze.com, hemelsvlees.com, poldervlees.nl, jerseyvlees.nl, de groeneweg.nl (12 biologische slagers).

Op hetkanwel.net staan per provincie boeren die 'natuurvlees' verkopen.

KOOPEENKOE.NL

SOORT VLEES Montbeliarde-, Limousin- en de Wagyu-runderen. Acties met gecertificeerd biologisch Limousin-vlees.

BIJZONDERHEDEN Koe wordt pas geslacht als 100 procent van het vlees is verkocht. Maximaal 4 weken tussen bestellen en leveren. Het vlees heeft 21 dagen kunnen rijpen. Gelieerd aan Lindenhoff in Baambrugge. Ook: koopeenvarken.nl en koopeenkip.nl.

BESTELLING 'Classic'-pakketten van zogenoemde dubbeldoelkoeien, die voor zowel melk als vlees worden gehouden. 'Luxe'-pakketten van vleesrassen. Ook BBQ-pakketten.

BEZORGING Vers, in gekoelde busjes. Gratis in de Randstad, daarbuiten: 4,95 euro. Bezorging proefpakketten in heel Nederland: 5,95 euro. Op donderdagavond, vrijdag overdag en 's avonds en zaterdag tot 14.00 uur.

PRIJS Proefpakket van 14 porties voor twee personen van Montbeliarde (3,5 kg vlees) 59,95 euro. Wagyupakket - duurste vlees - van 13 porties voor twee (3,5 kilo vlees) 139,95 euro.

Een Montbeliarde Beeld
Een MontbeliardeBeeld

OKVLEES.NL

SOORT VLEES 'Diervriendelijk' scharrel- en biologisch vlees uit een breed assortiment: van koeien, kippen en varkens tot herten en geiten. Voor het vegetarische gezinslid kunnen producten worden besteld van de Vegetarische Slager.

BIJZONDERHEDEN OKvlees slaat een brug tussen boeren-leveranciers en consumenten. Dieren hebben buiten geleefd en krijgen geen antibiotica. Aangesloten boeren komen aan het woord op de website.

BESTELLING Minimaal 3 kilo. Pakket is samen te stellen uit allerlei braadklare stukken zoals bijvoorbeeld biefstukreepjes, spareribs, of 100 gram rookvlees.

BEZORGING Via postNL, ook via hun afhaalpunten. Bezorgkosten voor 3 kilo: 6,75 euro. Afhalen kan in Emst(Veluwe). Vlees wordt diepgevroren verzonden in doos met droogijs ofwel koolzuursneeuw.

PRIJS Rundergehakt per kilo: 10,52 euro per kilo (biologisch), 10,00 (grasgevoerd) en 9,00 euro (scharrel).

SAMENEENKOEKOPEN.NL

SOORT VLEES Blonde d'Aquitaine of Limousin-runderen.

BIJZONDERHEDE Koeien hebben minimaal twee keer gekalfd en zijn dus een paar jaar oud. Dieren lopen buiten. Geen preventieve antibiotica. De site heeft een helpdesk. Kip- of varkenpakketten ook leverbaar. Kippen hebben 2 of 3 sterren van Beter Leven, het keurmerk van de Dierenbescherming. Varkens hebben 'meer dan 3 sterren', volgens de helpdesk. 'Los' vlees dat niet in het pakket zit, kan worden bijbesteld. Ook: sameneenkipkopen.nl, sameneenvarkenkopen.nl.

BESTELLING Pakketten met vaste samenstelling voor 1, 2, 3 of 4 personen.

BEZORGING Door heel Nederland met koeltransport op donderdag- of vrijdagavond of zaterdag. Bezorgkosten: 6,95 euro.

PRIJS 99,50 voor een tweepersoonspakket van ongeveer 7 kilo rundvlees, goed voor ongeveer 2 x 26 maaltijden.

Een Blonde d'Aquitaine Beeld
Een Blonde d'AquitaineBeeld

VLEESMETEENVERHAAL.NL

SOORT VLEES Limousin-runderen, Limburgse kloostervarkens (Livar) en D'Yvonne-kippen. Scharrel- en biologisch vlees.

BIJZONDERHEDEN De runderen zijn afkomstig uit natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de Peel en Maas, de Kempen en Heuvelland. De kippen scoren 2 sterren op de Beter Leven-index, de varkens 3.

BESTELLING Gemengde pakketten met vaste samenstelling met delen van elk dier.

BEZORGING Levering van diepgevroren vlees binnen 24 uur in speciale verpakking door PostNL op een dag naar keuze. Geen bezorgkosten.

PRIJS Proefpakket met 9 porties vlees voor 2 personen 62,50 euro. Combinatiepakket met 14 porties voor twee: 135 euro.

Een Limousin Beeld
Een LimousinBeeld

WILDRUNDVLEES.NL

SOORT VLEES Schotse Hooglanders en Galloways die het jaar rond in Nederlandse natuurgebieden leven.

BIJZONDERHEDEN Product van de Stichting Taurus die natuurontwikkeling bevordert door Schotse Hooglanders en Galloways in te zetten in natuurgebieden. Soms vlees van Staatsbosbeheer.

BESTELLING Standaard vlees- en gehaktpakketten van 8 kilo. Hierbinnen keuze in porties voor 2 of 4 personen. Zelf samen te stellen orgaanvleespakketten van minstens 6 kilo met wisselend leverbare delen als lever, hart en botten. Bestellen vanaf anderhalve week voor de levering. Diverse afhaalpunten.

BEZORGING Diepgevroren, 11 keer per jaar. Levering wordt aangekondigd.

PRIJS Tweepersoons rundvleespakket van 8 kilo (ongeveer een diepvrieslade vol): 112 euro.

FREENATURE.NL

SOORT VLEES Schotse Hooglanders, Rode Geus- en Gallowayrunderen en konikpaarden uit natuurgebieden.

BIJZONDERHEDEN Free Nature beheert kleine natuurgebieden in Nederland en België met eigen kuddes runderen en paarden. Er wordt alleen geslacht als het nodig is voor het beheer. Soms is er dus weinig of geen vlees.

BESTELLING Pakketten van 3 tot 8 kilo naar keuze. Van gemengde pakketten tot gehakt- en luxe pakketten. Paardenvlees is alleen in gemengde pakketten verkrijgbaar.

BEZORGING 16 afhaalpunten, vooral in het midden des lands en in de Randstad. Er wordt gewerkt met vaste afhaaltijden.

PRIJS Gemengd pakket rundvlees van 5 kilo: 74 euro. Konikpaardenvlees: 70 euro voor 5 kilo.

Een Schotse Hooglander Beeld
Een Schotse HooglanderBeeld

INHETLANDSCHAP.NL

SOORT VLEES Alle soorten Nederlands wild van gans tot hert, van haas tot houtduif.

BIJZONDERHEDEN De lijst bevat adressen door het hele land van zowel restaurants en winkels als jagers die zelf geschoten wild verkopen. Van de laatste categorie zijn geen adressen vermeld om privacyredenen. Contact via e-mail. De lijst is te vinden op jagersvereniging.nl/wildopdekaart.

BESTELLING Lijst met adressen waar kleine hoeveelheden vlees worden aangeboden, zowel kleinwild als grofwild.

BEZORGING Zelf afhalen.

PRIJS Varieert.

Haas Beeld
HaasBeeld

WILD OP DE KAART

SOORT VLEES Voornamelijk Hooglanders, Limousin, Galloways, het Brandrode rund (historisch ras), schapen en (in Flevoland) zwijnen en herten.

BIJZONDERHEDEN Het vlees is afkomstig van dieren die door de provincies worden ingezet voor natuurbeheer of die moeten worden afgeschoten uit oogpunt van natuurbeheer.

BESTELLING Verschillend geregeld per provincie. Er is niet altijd vlees beschikbaar. Voorbeeld van Het Groninger Landschap: standaardpakketten van 10 kilo.

BEZORGING Afhalen op vaste adressen, op vaste tijden.

PRIJS Standaard rundpakket in Groningen van 10 kilo met allerlei soorten 'lappen' en gehakten: 125 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden