Dankzij Ajax zal Antwerps voetbal bloeien als vroeger

In een fraaie entourage, het Kasteel van Brasschaet, presenteerde zich gistermiddag een nieuwe Antwerpse voetbalclub en tijdens de voorstelling zaten vertegenwoordigers van Ajax pontificaal op de eerste rij....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

BRASSCHAAT

Na de recente koop van een voetbalclub in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad slaat Ajax ook in België de vleugels uit. Penningmeester Van Os kondigde gisteren aan dat Ajax zal deelnemen in de nieuwe, Antwerpse fusieclub. 'Hoe groot onze belangen zullen zijn, 45 tot 55 procent, zien we nog wel', aldus Van Os.

Een nader financieel onderzoek moet uitwijzen op welke wijze Ajax precies gaat participeren in de nieuwe Belgische eersteklasser. Voetbalmakelaar Louis de Vries, de grote initiator achter de fusieclub, verwacht dat dat onderzoek nog deze maand wordt afgerond.

Een 'sleeping giant' zo noemde Van Os de club die het zieltogende voetbal in Antwerpen nieuw leven moet inblazen. Ooit was Antwerpen een florerende voetbalstad en in potentie kan het dat heel snel weer worden, zo voorziet Ajax' penningmeester. Het Belgische gehoor glom van opwinding bij zoveel warme woorden van de grote noorderbuur.

De nieuwe club is het product van een overname van derdeklasser Beerschot door eersteklasser Germinal Ekeren. Beerschot was in het verre verleden altijd dé club van Antwerpen (zevenvoudig landskampioen, de club ook van legende Rik Coppens) maar is de laatste twintig jaar schrikbarend teruggezakt; het veel bescheidener Germinal handhaaft zich nu al tien jaar op het hoogste niveau en kwalificeerde zich zelfs vijf keer voor Europees voetbal.

Met een voorlopige begroting van rond veertien miljoen gulden (toekomstig algemeen-directeur Louis de Vries: 'Ook voor Belgische begrippen is dat niet heel erg veel.') wil Germinal Beerschot Antwerpen zich snel naar de top toewerken. De thuishaven wordt het Kiel, het voormalige olympisch stadion in het zuiden van de stad waar Beerschot huist.

Het Antwerpse stadsbestuur heeft zes miljoen gulden toegezegd voor een grondige renovatie van dat stadion, daar waar België in 1920 olympisch voetbalkampioen werd. Een groot aantal bedrijven heeft ook al financiële steun toegezegd aan de nieuwe club. Na tal van mislukte pogingen om het voetbal in Antwerpen te reanimeren (ook de bouw van een nieuws stadion ten behoeve van het EK van 2000 werd afgeblazen) lijkt de Sinjorenstad eindelijk weer te gaan meetellen in 's lands populairste sport.

Voetbalmakelaar Louis de Vries belichaamt het nieuwe élan. Hij was van plan zich in Spanje terug te trekken maar kiest nu voor het algemeen directeurschap van de nieuwe club. De Vries is eigenlijk supporter van tweedeklasser FC Antwerp, de club waarmee vele vergeefse fusiebesprekingen zijn gevoerd.

'We hebben wat het buitenland betreft eerst over samenwerking gesproken met Leicester City. Feyenoord is ook nog benaderd maar die zag meer in satellietclub Excelsior. Vitesse was alleen geinteresseerd als er een nieuw stadion als de Gelredome kon worden gebouwd.'

De eerste trainer van Germinal Beerschot Antwerpen wordt oud-international Franky Van der Elst (37), nu nog speler van Club Brugge. Martien Vreijsen, oud-speler van Feyenoord en voormalig technisch directeur van NAC, komt aan het hoofd van de technische staf te staan.

Vreijsen: 'Heel belangrijk wordt de voetbalacademie, een serieuze opleiding voor de jeugd. In België is alleen AA Gent goed bezig met de jeugd. Juist op dit terrein wordt de samenwerking met Ajax heel belangrijk. Ik heb daarover al diverse keren met Danny Blind gesproken. Die krijgt straks een functie bij Ajax en dan heus niet als ballenjongen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden