Dankbare kommetjes

Gratitude bowls (lunchgerecht voor 4 personen).

Homoniemen zijn leuke dingen. Eén woord met twee betekenissen: als je meerdere homoniemen in één zin zet, ontstaat er soms grappige onduidelijkheid. Tijdens mijn studie vertelde een docent over de krantenkop 'Dekens laken kussen'. Deze had niets met de was van doen, maar met de ergernis van geestelijken over het kleffe gezoen in de kerk na het sluiten van een huwelijk.

Zo kwam ik laatst in een - zeker voor vinexbegrippen - uitermate hipsterlunchtentje een homoniem tegen. Op het menu stonden veganistische smoothies, holistische sappen en rauwe koffie en ik vreesde al dat we geen vast voedsel zouden kunnen bestellen, maar gelukkig bood de andere kant van het menu uitkomst: soep, broodjes en 'gratitude-bowls'.

Het klonk lekker, maar wat was er nou ook weer met dat dankbare kommetje? Google bood uitkomst. In de Verenigde Staten kun je in sommige restaurants zo'n kom eten bestellen. Voor elke kom die wordt besteld, krijgt iemand die het nodig heeft er eentje gratis. Maar Google leidde ook tot twijfel, want zo'n zelfde gratitude bowl is in de wereld van de alles­mijdende foodies een andere naam voor restjes lekker eten bij elkaar: zo verspil je geen voedsel.

Lekker was het! En gezond.

Ingrediënten

1 grote aardappel
750 g ongedopte tuinbonen
350 g ongedopte kapucijners
1 kropje little gem
12 cherrytomaatjes
2 bosuitjes
4 eetl. hummus
4 eetl. zaadjes en pitjes (pompoen, zonnebloem, etc)

Dressing
1 handje basilicumblaadjes
1 theel. citroensap
1 eetl. witte wijn
4 eetl. olijfolie
2 eetl. geraspte kaas
1/2 teentje knoflook
peper

Schil de aardappel, kook gaar en laat afkoelen. Snijd in blokjes. Dop de tuinbonen: draai beide uiteinden van de peul de andere kant op als een wokkel: dan komen de bonen in hun mooie fleecedekentje tevoorschijn. Doe dit ook met de kapucijners. Wilt u niet doppen, neem dan 200 gram gedopte tuinbonen en 125 gram kapucijners.

Kook de peulvruchten in kokend water in 5 minuten gaar. Giet ze af en spoel meteen af met koud water. Vis de tuinbonen eruit en dop ze nog een keer: knijp zachtjes aan één kant in het grijze velletje en presto! Een mooi zoet groen boontje komt tevoorschijn. Doe de schilletjes weg. Haal de blaadjes van de little gem af, was ze en droog ze. Snijd de cherrytomaatjes in kwarten en de bosui in ringetjes.

Maak de dressing door alles in een vijzel tot pulp te malen. De dressing bindt vanzelf.

Maak de dankbare kommetjes: neem vier diepe borden, verdeel de sla erover. Schik de aardappel aan één kant, de peulvruchten aan de andere. Doe een eetlepel hummus in het midden, verdeel de tomaatjes en de bosui-ringetjes erover. Strooi de pitjes en de zaadjes erover en daarna de dressing.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden