'Dank, Nederland, waar het vrije woord heilig is en ook heilig moet blijven'

Precies negentien jaar geleden kwam Ferdows Kazemi in Nederland aan, uit een land waar vrijheid een kostbare schaarste is. Tijd voor een terugblik.

De klompenfabriek Traa in Liempde. © ANP Beeld
De klompenfabriek Traa in Liempde. © ANP

Vandaag negentien jaar geleden kwam ik tijdens mijn 26ste levensjaar in Nederland aan, werd opgevangen door een geweldige Nederlandse familie uit Schagen en opgenomen in een gezin van liefdevolle ouders met vier fantastische kinderen en hun aanhang.

Zij hielpen me kennis te laten maken met de Nederlandse gewoonten. Sinterklaas met gedichten en surprises. Kerst met familie en gezelligheid. Pasen met eieren en blije kindergezichtjes. Eetgewoontes; wachten totdat iedereen opgeschept heeft voordat je aan je eten begint, eten met mes en vork in plaats van lepel en vork, je bestek gesloten op je bord neerleggen als je genoeg gegeten hebt. Oud en nieuw met oliebollen en appelflap, naast sjoelen en Youp van 't Hek tot vlak voor 00.00 uur.

Taal

En ze hielpen me hun taal, die later ook mijn taal zou worden, te leren en er liefde voor te ontwikkelen. Ik begon met eenvoudige zinnetjes in het Nederlands die ik op een kaartje zette en naar hen toestuurde. Onmiddellijk ontving ik een kaart terug met veel lovende woorden over mijn Nederlands. Mijn wens om in de taal van het land dat mij vrijheid en veiligheid geschonken had te schrijven was groot en zij stimuleerden mij om het zelf te verwezenlijken.

Ze leerden me de Nederlandse waarden kennen; vooroordelen zijn het resultaat van onwetendheid. Hoe meer kennis je vergaart, hoe trager en alles overwegende je oordeelt. Mensen beoordelen we niet op hun godsdienst, etniciteit, huidskleur etc., maar op hun daden. En ze zijn nog altijd, net als velen, deze waarden trouw gebleven.

En vandaag draag ik als trotse Nederlandse deze kostbare waarden met mij en dank ik ook mijn Nederlandse landgenoten voor hun gastvrijheid en de gelegenheid die zij mij geboden hebben om mezelf verder te ontwikkelen in een land waar het vrije woord heilig is en ook heilig moet blijven. In een land waar ik ruimte krijg om kritisch te blijven. In een land waar culturen mogen botsen en in elkaar overgaan. In een land waar religies vrij gepraktiseerd mogen worden. In een land waar afvalligen niet naar de galg gestuurd worden en ook niet verstoten worden. In een land waar de rechten van de mens gerespecteerd worden. In een land waar vrijheid vanzelfsprekend is en ik op mijn hoede moet zijn om dit heilige gegeven niet vanzelfsprekend te vinden.

Afvallig

Ik ben afkomstig uit een land waar vrijheid een kostbare schaarste is. Misschien ben ik daarom als afvallige moslim, die volgens de Sharia de doodstraf verdient, zo gevoelig voor anti-moslim kreten. Ik ken inmiddels het verschil tussen de wetten van de religies en de mensen die ze praktiseren. En ik weet dat het de Sharia is, en een beperkte groep aanhangers van die wet, die de afvalligen de doodstraf opleggen. Niet de hele moslimgemeenschap waaronder miljoenen Iraniërs, buiten de regering om.

Ook dit heb ik in Nederland geleerd. Bij mijn aankomst was ik zo verbitterd dat ik nauwelijks in staat was om dit verschil op te merken.

Dank Nederland, voor deze waardevolle gift!

Ferdows Kazemi is een in Iran geboren publiciste. Volg haar via @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden