Daniel Vaillant, trouwe luitenant

De opvolger van de opgestapte Franse minister Chevènement is nooit betrapt op uitgesproken ideeën. Premier Jospin kan geen stampijmakers meer gebruiken en koos daarom voor 'masseur' Daniel Vaillant....

DANIEL Vaillant wordt de opvolger van de dinsdag afgetreden Franse minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement. Tot nu toe was Vaillant minister voor de Betrekkingen met het Parlement. Chevènement trad af omdat hij het principieel oneens was met premier Jospins apaiseringspolitiek inzake Corsica.

De 51-jarige socialist Vaillant maakt een rustige en gedegen indruk, en staat bekend als een stabiliserende factor in het kabinet. Hij wordt alom omschreven als 'trouwe luitenant' van Lionel Jospin, die hij gedurende vijf jaar (1981-'86) verving in de Assemblée Nationale. De tweede karakteristiek die steeds terugkeert, is die van joviale lekkerbek. Hij schijnt aan tafel een uitstekende imitatie van François Mitterrand te kunnen weggeven.

Vaillant werd in 1949 geboren in het departement Nièvre, als zoon van een Renault-monteur en een baliemedewerkster bij de sociale dienst. Vaillant werd opgeleid als biologisch laborant. Zijn hartstocht lag elders, namelijk bij veiligheidsvraagstukken. Hij doceerde aan de Hogeschool voor Binnenlandse Veiligheid, waar hij de bijnaam 'Monsieur Police' kreeg.

Hij werd als zeventienjarige lid van de socialistische partij - toen nog SFIO - en maakte mee hoe Mitterrand in 1971 de grondslag legde voor de huidige PS. Vaillant was echter te jong om bij de nauwste cirkel rondom Mitterrand te horen. Hij werd daarentegen een van de eerste 'jospinistes'.

In 1995 leidde hij de campagne voor de presidentsverkiezingen, waarbij Jospin verrassend goed uit de bus kwam. En passant had hij in 1989 het burgemeesterschap van het achttiende arrondissement in Parijs veroverd. Sedert de verkiezingen van 1995 was Vaillant na Jospin nummer twee in de SP, tot hij in 1997 in de regering werd opgenomen.

Daar kreeg 'Monsieur Police' niet het begeerde 'grote' ministerie van Binnenlandse Zaken, maar het bescheidener departement voor Betrekkingen met het Parlement. Die post dankte Vaillant aan zijn uitstekende kennis van het partijapparaat en zijn politieke masseervermogen. Nu mag hij zich dan uiteindelijk toch over zijn geliefde 'Affaires Intérieures' ontfermen.

Op uitgesproken opvattingen à la Chevènement is Vaillant nooit betrapt. Met de ruil Chevènement-Vaillant heeft Jospin andermaal een minister met een scherp profiel verruild voor een pragmaticus. Bij de herschikking van afgelopen voorjaar moest Claude Allègre (Onderwijs) het veld ruimen voor Jack Lang. Allègre had zijn tanden stukgebeten op de machtige onderwijsbonden, waar de gladde Lang zich sedertdien heeft beperkt tot stroopsmeren.

In de lange aanloop naar de presidentsverkiezingen (mei 2002) zal ook presidentskandidaat Jospin de middengroepen moeten veroveren. Met conflicten lukt dat niet, zodat sussende ministers in deze fase wenselijker zijn dan principerijders. De Corsicacrisis (en de hoge benzineprijzen) heeft Jospin deze zomer al 5 procent van zijn populariteit bij het kiezersvolk gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden