Daniël Samkalden: 'Het gaat juist niet goed met Nederland'

Haye van der Heyden schreef onlangs in de Volkskrant dat het zo goed gaat met Nederland. Daniël Samkalden is het daar helemaal niet mee eens en reageert op zijn betoog.

© THINKSTOCK

Niet eerder las ik een opiniestuk zo absurd lichtzinnig van toon als dat van Haye van der Heyden eergisteren in de Volkskrant. Het is met dezelfde luiheid geschreven als het meeste toneel- en televisiewerk van de schrijver, die scripts schrijft zoals garnalenpellers garnalen pellen. De Volkskrant gunt hem een hele pagina. 'Het gaat juist hartstikke goed met Nederland en de wereld', is de strekking van het verhaal (waarin Van der Heyden zich voornamelijk beklaagt).

Positief
'Ik woon in een van de rijkste landen ter wereld', begint hij. 'Ik kan niet anders dan positief uitkijken naar één wereld waar we met z'n allen zorg voor dragen.' Die komt er vanzelf door de globalisering en toenemende economische afhankelijkheid waarin elk land elkaars vriend wil blijven, 'een schitterend systeem', stelt hij, zich geen seconde afvragend op voet van welke afhankelijkheidspositie zijn rijkdom in stand wordt gehouden en ten koste van wie of wat de spectaculaire opkomst van groeimarkt China gaat, om maar iets te noemen.

De 'perikelen' in de Arabische wereld, Griekenland en Amerika noemt hij 'kinderziektes'. Warempel komt het mij voor dat Haye van der Heyden ervan uitgaat dat de diepst gewortelde wereldproblemen zich net zo kunsteloos zullen oplossen als de lauwe verwikkelingen in Kees & Co of één van z'n stukken (ik ben blijkbaar toch niet homoseksueel en ik hou van je). Wat te denken van deze grimmige aflevering van Kinderen geen bezwaar: 'Vervelende Marokkaanse jongetjes moeten snoeiharde draaien om de oren krijgen letterlijk en/of figuurlijk', omdat 'dat hoort bij hun machocultuur' en we 'niet zo moeilijk moeten doen over tere kinderzieltjes' en 'de allochtonengevoelentjes'? (Al betwijfel ik niet dat er een bloedeloos happy end wacht.)

Het is moeilijk kiezen en ingetogenheid zou mij sieren, maar nog één voorbeeld van breed-toegankelijke dramaturgie (de herinvoering van de doodstraf ten faveure van bejaarden en de verkrachte peuters daargelaten): Haye van der Heyden is 'in hart en nieren een liberale democraat' en aangezien het gedachtengoed van Geert Wilders volgens hem wordt 'gediscrimineerd', stemt hij op de PVV (de enige partij zonder leden).

Creativiteit
En nog één allerlaatste, omdat het zo verdomd makkelijk gaat: Het is zo gek nog niet dat er zo op de cultuur wordt bezuinigd, schrijft Van der Heyden. 'Creativiteit leeft immers van beperkingen'. Het zijn woorden van een man die als eerste zijn eigen creativiteit beperkte om niet te hoeven bezuinigen. Het zijn woorden volgens de retoriek van het Groot Makkelijk Denken. Een welvaartsepidemie; we vinden onzelf voor het gemak terug in het middelpunt van het universum.

Op internet is een vervreemdend filmpje te zien waarop automobilisten eergisteren op de A2 bij Maastricht vanuit volle vaart hun auto tot stilstand brengen om met kromme rug achter duizenden euro's aan dwarrelende bankbiljetten aan te hollen, terwijl erachter een lange file ontstaat. Mensen graaien in de berm, vullen al hun zakken, wenden zich af als ze de camera ontdekken, stappen met een grijns weer in de auto en rijden door. 'Ik weet toch niet van wie het is...', verdedigt een ogenschijnlijk keurige mevrouw zich. Tien meter verderop aan de andere kant van de vangrail staat een blauwe Brinks waardetransportwagen, net buiten het blikveld van deze mensen dat het asfalt afstruint.

Zorgeloos
'Het gaat hartstikke goed met Nederland'; bij het artikel plaatste de Volkskrant een grote foto van jongeren die zorgeloos zonnen in het Vondelpark. Ik woon naast het Vondelpark en op de enige mooie dag dit jaar kon ik het park niet in, omdat honderden (autochtone) jongeren op elkaar hadden ingeslagen.

Het gaat niet goed met Nederland. Het gaat misschien goed met Haye van der Heyden. Ik hecht er waarde aan vast te stellen dat dat fundamenteel iets anders is.

Daniël Samkalden
is schrijver en columnist voor vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.