nieuwsDaniël Buter

Daniël Buter vrijgelaten: nieuwe aanvraag voor verblijfsvergunning ingediend

De 19-jarige Amsterdammer Daniël Buter heeft het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij afgelopen twee weken verbleef omdat hij illegaal in Nederland zou zijn, vrijdagmiddag verlaten. Hij mag de uitkomst van een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning in vrijheid afwachten.

Irene de Zwaan
Daniel Büter verlaat het detentiecentrum met zijn advocaat Maartje Terpstra. Beeld ANP
Daniel Büter verlaat het detentiecentrum met zijn advocaat Maartje Terpstra.Beeld ANP

Die aanvraag is vrijdag ingediend door zijn advocaat. ‘Gelet op deze nieuwe omstandigheid is bewaring niet langer proportioneel’, aldus een woordvoerder namens de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die de nieuwe aanvraag gaat beoordelen.

Buter is geboren en getogen in Amsterdam. Zijn ouders zijn van Dominicaanse komaf. Ze lieten hun zoon op 3-jarige leeftijd achter in Nederland toen ze naar het buitenland vertrokken. Buter groeide op bij zijn oma, ook afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, maar al jaren in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Toen Buters moeder besloot haar Nederlandse nationaliteit op te geven, verloor Buter ook de zijne. Hij stond namelijk ingeschreven op het paspoort van zijn moeder.

Daniël Büter (rechts) met zijn neef. Beeld ANP
Daniël Büter (rechts) met zijn neef.Beeld ANP

Paspoortaanvraag

Jarenlang leverde dit geen problemen op: hij kon gewoon naar school, waar hij werd ingeschreven met behulp van een kopietje van het vervallen paspoort van zijn moeder. Pas toen Buter onlangs een paspoort aanvroeg om zich na afronding van de havo te kunnen inschrijven voor een studie ict, merkte een gemeenteambtenaar op dat Buter geen Nederlandse nationaliteit heeft en dus illegaal is. Hiervan werd melding gemaakt bij de IND.

Toen Buter niet kwam opdragen voor een gesprek bij de immigratiedienst, haalde de politie hem op en plaatste hem in vreemdelingendetentie. ‘Deze bewaring is rechtmatig opgelegd en getoetst door de rechter op 27 november’, zegt de woordvoerder.

Buter zal binnenkort te horen krijgen of de nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning is goedgekeurd.

Vijf vragen over de kwestie Daniël Buter

De 19-jarige Amsterdammer Daniël Buter vroeg een paspoort aan voor zijn studie en belandde vervolgens in een Rotterdamse gevangenis. Hij is illegaal, zo kreeg hij te horen. Uitzetting naar de Dominicaanse Republiek dreigt. Vijf vragen over deze opmerkelijke kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden