Dani moet in de pikorde bij Ajax z'n plaats nog veroveren

Verlegen en met de blik naar de grond gewend zegt Daniel da Cruz Carvalho dat het hem goed is bevallen, zijn debuut voor Ajax....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ENSCHEDE

Ajax speelde gelijk tegen FC Twente (1-1) en dat Dani gisteren speelde, als man in de rug van spits Gabrich, was niet voorzien. Dani werd in de zomer door Ajax van Sporting Lissabon gekocht met het oog op de toekomst. Hij is jong (19) en onervaren maar, zo bleek onomstotelijk in Enschede, talentvol.

Dani is een elegante voetballer die een aangename drang naar het doel heeft en een goede techniek, voldoende passeerbewegingen om zich vrij te spelen en maar weinig tijd nodig heeft om, met zijn linkervoet, op doel te schieten. Maar hij is ook fragiel en defensief kwetsbaar en hij doorgrondt het speelsysteem van Ajax nog niet volledig.

In de pikorde bij Ajax moet hij een hoge plaats nog veroveren. Tegen FC Twente liet hij het nemen van een vrije trap op kansrijke positie van het doel tot vijf maal toe over aan Frank en, één keer, aan Ronald de Boer, terwijl hij op dat gebied in Portugal een zekere reputatie geniet. Ongeduldig keek hij steeds toe hoe de bal over of naast het Twentse doel verdween. Eenmaal smeekte hij Frank de Boer om het te mogen proberen, maar de aanvoerder toonde begrip noch erbarmen.

In het tweede elftal van Ajax is hij wel tot specialist op dat onderdeel benoemd, samen met Reuser, maar het tweede is het eerste niet. Bovendien kwam Dani, door blessures, pas enkele malen met de reserves in actie.

Ajax had naar schatting vijf miljoen gulden over voor de Portugese jeugdinternational die een vijfjarig contract ondertekende. Hij staat in eigen land te boek als een groot talent, maar over hem wordt ook beweerd dat hij niet alles opzij kan, of wil zetten voor zijn carrière. Dani is nogal moeilijk in het gareel te houden, zeggen ze in Portugal.

Schuchter, nederig bijna, keek hij gisteren terug op zijn eerste wedstrijd in de eredivisie. Hij vond FC Twente - Ajax een leuke, goede wedstrijd en dankte de coach en zijn medespelers voor het vertrouwen. Hij gaf toe dat hij in het laatste halfuur nauwelijks nog aan het spel kon deelnemen.

In het offensief dat Ajax in die fase ontketende, speelde hij geen rol van betekenis, in de voorbereiding op het doelpunt, van Bogarde, evenmin. Voorlopig verdwijnt Dani weer even uit beeld. Hij is opgeroepen voor de Olympische ploeg van Portugal en speelt op 4 en 9 oktober uitwedstrijden tegen Albanië en Oekraïne.

Van Gaal stelde in Enschede Dani én de Argentijn Gabrich door nood gedwongen op. Ditmaal maakten Blind, Kluivert, Litmanen, Veldman, Hoekstra, Witschge en Reuser geen deel uit van de selectie. Ajax hobbelt van dieptepunt naar dieptepunt en de rek is al maanden uit het elftal. Sinds de start van het betaald voetbal, in 1954, kwam het niet eerder voor dat Ajax in de eerste acht competitieduels slechts zes maal scoorde.

Blessures of niet, de score vloekt met de klasse en reputatie van Ajax. In de eredivisie scoorde alleen AZ minder vaak, vijf maal. Ontzag hebben ploegen al lang niet meer voor de gevallen kampioen. FC Twente ging gisteren van start met een meeslepend offensief dat Ajax in opperste verwarring bracht en Juan na 28 minuten zijn plaats in de verdediging kostte.

Met Scholten op de plaats van de Argentijn en Frank de Boer in het spoor van Bruggink herstelde Ajax zich. Het leed was toen al geschied: in de vierde minuut scoorde Bruggink, koppend na een fraaie voorzet van rechtsback Oude Kamphuis. Ook in het vervolg van de eerste helft was FC Twente heer en meester en miste Bosvelt twee kansen op een tweede doelpunt.

Enerverend was de wedstrijd ook na rust en met Ronald en Frank de Boer als gangmakers toonde Ajax plotseling verbeten trekken. Het offensief leverde niet meer dan één punt op en het was opvallend dat stormram Gabrich aan het offensief part noch deel had. Nadat invaller Babangida twee kansen had gemist, sloeg de naar voren geschoven Bogarde toe. Doelman Boschker toonde in de 85ste minuut onvoldoende moed na een hoekschop van Ronald de Boer en van dichtbij kopte Bogarde raak (1-1).

Bosvelt had toen, met twee gele kaarten, het veld net verlaten. In de slotfase miste Babangida opnieuw een fraaie kans, ditmaal koppend. Het zal zijn toch al aangetaste zelfvertrouwen geen goed hebben gedaan. In Enschede startte hij als reserve, deels op eigen verzoek. Zijn missers tegen Grasshoppers zijn hard aangekomen.

Ajax zakte door het gelijkspel verder, naar de negende plaats. De start van het seizoen doet denken aan de crisis in 1988 toen Ajax onder leiding van de Zwitserse fysiotherapeut Linder in de eerste vijf duels vijf punten verzamelde. Al in september werd Linder ontslagen.

De huidige coach, Van Gaal, zal zich dat nog goed kunnen herinneren. Hij nam het werk van Linder over, samen met Kohn, en leidde Ajax naar een alleszins verdienstelijke, tweede plaats op de ranglijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden