Bos theaterproducties

Wat is dit?

'Bos theaterproducties ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Dangerous Liaisons

Een meedogenloos spel om liefde en macht. Dat spelen topacteurs Tjitske Reidinga en Mark Rietman in de tintelnieuwe versie van Dangerous Liaisons. Maar of het goed afloopt…

null Beeld

Schaken voor gevorderden, met mensenlevens

Een energieke machtsstrijd tussen de seksen, actueel, ook al speelt het oorspronkelijke verhaal in de 18e eeuw. Als de jonge, talenvolle regisseur Nina Spijkers (30) haar tanden in Dangerous Liaisons zet, kijk je niet naar een stoffig kostuumdrama. Dangerous Liaisons vertelt het verhaal van markiezin de Merteuil (Tjitske Reidinga) en haar rivaal graaf Valmont (Mark Rietman). Zij gebruiken verleiding als wapen om anderen sociaal en seksueel te beheersen en uit te buiten. Ze spelen zeer hoog spel en zijn gedoemd om alles te verliezen…

Wat is het voor een stuk in deze tijd?

Regisseur Nina Spijkers: “Voor mijn gevoel is het een ontbloting van menselijke mechanismen. Daarin is het ook tijdloos, je voelt dat de thematiek – seksualiteit en macht – nog steeds heel modern is. Merteuil en Valmont leven op de toppen van hun kunnen, zij zullen er altijd voor zorgen dat ze als winnaar uit de bus komen. Het gaat voor mij ook over spelen: het spelen van rollen, het spelen met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Het is schaken voor gevorderden, met mensenlevens.”

Wat voor vrouw is Merteuil?

Tjitske Reidinga (47): “Het is een behoorlijk pittig figuur, gehard in het leven. Vrij feministisch ook, want ze moet als vrouw alleen het zien te rooien in een mannenwereld. Ze doet natuurlijk verderfelijke dingen, maar ze is niet alleen maar slecht of berekenend. Achter haar masker zit een vurige, energieke maar ook speelse vrouw. Ontzettend leuk om weer eens zo’n sterk en gelaagd personage te spelen.”

Daar tegenover staat Valmont, wie is hij?

Mark Rietman (58): “Een man die lijdt aan het casanova-complex. Hij verleidt bijna dwangmatig vrouwen, hij is er goed in geworden. Als hij op een gegeven moment toch zijn hart verliest, vervalt hij meteen in sombere gedachten en onverschilligheid. Dat manipuleren is voor hem bijna een kunstvorm geworden.”

Zit er eigenlijk een boodschap in Dangerous Liaisons?

Rietman en Reidinga trekken onmiddellijk een vies gezicht bij het woord ‘boodschap’, maar Spijkers houdt er wel van, vertelt ze: “We leven op dit moment in een maatschappij waarin dingen enorm gepolariseerd worden, het wordt snel zwart/wit, meningen zijn extreem. Dat maakt soms dingen kapot. Daarom wil ik met dit stuk op zoek naar het grijs.”

Dangerous Liaisons is te zien van 31 januari t/m 20 juni 2020 in de Nederlandse theaters. Info & speellijst: dangeroustheater.nl

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden