Dancing Arabs & Death Alley

De favorieten en de aanraders van de redactie: zoals kerkgewaden in het Catherijneconvent of een rock- en protopunkavondje in Paradiso.

Door onze redactie
Blauw kazuivel uit de 16de eeuw. Beeld Museum Catharijneconvent
Blauw kazuivel uit de 16de eeuw.Beeld Museum Catharijneconvent

Beeldende kunst/textiel: Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde. Catharijneconvent, Utrecht, tm 16/8

Het overgrote deel van de middeleeuwse kerkgewaden die te zien zijn in het Catharijneconvent hangt niet achter glas, zodat de glinstering van het gouddraad goed te zien is. Daarnaast worden de meeste gewaden gepresenteerd op poppen en bestaat het decor uit fraaie tapijten en baldakijnen met bonte prints die refereren aan de pracht en praal van de katholieke kerk. Neem vooral de tijd om van dichtbij te kijken, want dit is een tentoonstelling die het moet hebben van de details.

Bregje Lampe

Film: Dancing Arabs. Regie: Eran Riklis

De briljante Eyad mag naar een prestigieuze Joodse school, maar als Palestijn wordt hij daar nooit helemaal geaccepteerd. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij met een leuk Joodse meisje vrijt. Misschien is dit coming-of-age drama over een jongen die verstrikt raakt tussen twee culturen iets te lichtvoetig voor de politieke achtergrond, maar regisseur Eran Riklis (The Syrian Bride) maakte een toegankelijke film die interessante vragen stelt over vooroordelen en identiteit.

Floortje Smit

Muziek: Death Alley. Paradiso, Amsterdam, 11 juni

Rauw rock- en protopunkavondje in de bovenzaal van het Amsterdamse Paradiso: de nieuwe Amsterdamse rockband Death Alley - met leden uit het inmiddels legendarische The Devil's Blood en Muhr - speelt punkrock uit de jaren zeventig, met een zware ondertoon van doom en psychedelische hardrock. De debuutplaat Black Magick Boogieland wordt gepresenteerd, met feestelijke gastoptredens en een eerbetoon aan psychedelische rockpionier Roky Erickson.

Robert van Gijssel

Theater: Krapp's Last Tape. Door Robert Wilson. Stadsschouwburg Amsterdam, 6 en 7 juni. hollandfestival.nl

Robert Wilson keert terug op het Holland Festival. Na het overweldigende succes van zijn grote performance-spektakel The Life and Death of Marina Abramovic (met Abramovic zelf in de hoofdrol), is hij nu present met de veel intiemere productie Krapp's Last Tape naar de tekst van Samuel Beckett. Wilson speelt zelf de hoofdrol van Krapp, de man die zijn 69ste verjaardag viert zoals hij elk jaar zijn verjaardag viert. Namelijk met het inspreken van een bandje waarop hij zijn herinneringen aan het afgelopen jaar deelt. Heel lang zal het niet meer duren, dit ritueel. Alles komt tot een eind.

Hein Janssen

Beeldende kunst. Gimme Shelter. KunstFort Asperen, het Fort bij Vijfhuizen en Fort Nieuwersluis. T/m 20 sept. gimme-shelter.nl.

De eerste JSF's arriveren pas over een paar jaar in Nederland. Bij drie 19de eeuwse forten zijn ze deze zomer al te zien, dat wil zeggen, de interpretatie ervan door drie beeldend kunstenaars. De grote sculpturen zijn het uithangbord voor de zomertentoonstelling Gimme Shelter in KunstFort Asperen, het Fort bij Vijfhuizen en Fort Nieuwersluis. Moderne kunst wordt op een grandioze manier gecombineerd met historisch materiaal, feiten met fictie.

Nell Westerlaken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden