Dance-gigant ID&T nu volledig in Amerikaanse handen

Het dance-imperium ID&T is niet Nederlands meer. Het laatste kwart van de aandelen is verkocht aan het Amerikaanse SFX Entertainment, dat nu de enige eigenaar is.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHAEL PERSSON

AMSTERDAM - Dat heeft ID&T-oprichter Duncan Stutterheim donderdagavond bekendgemaakt op het Amsterdam Dance Event. Hij deed dat samen met Sheldon Finkel, bestuurder van de Amerikaanse concertorganisator.

Door de overname kan iedereen (indirect) in ID&T beleggen: SFX heeft sinds vorige week een notering aan de technologiebeurs Nasdaq.

SFX betaalt voor het laatste kwart van ID&T een vergelijkbaar bedrag per aandeel als bij de eerste deal, in maart dit jaar. Toen verwierven de Amerikanen driekwart van de aandelen. De totale aankoopsom komt op 130 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro).

ID&T is een van de aanvoerders van de Nederlandse dance-export. Na in Nederland te zijn begonnen met grote festivals als Sensation, Mysteryland en Tomorrowland, begon ID&T ze over de hele wereld te organiseren. In de Verenigde Staten is de dance-trend iets later op gang gekomen. Dat gat probeert SFX te vullen met de kennis van Stutterheim en consorten.

Stutterheim zelf treedt in dienst van SFX. 'Het wordt mijn eerste baan', liet Stutterheim volgens De Telegraaf weten. 'Het wordt een mooie uitdaging, onze feesten zullen alleen maar groter en specialer worden.'

Of dance (in Amerika) nog steeds zo veel toekomst heeft, wordt echter links en rechts betwijfeld. Het loopt niet storm op de eerste, Amerikaanse versie van Tomorrowland. Sinds de beursgang van SFX, toen het aandeel op 13 dollar werd gewaardeerd, is de koers met 25 procent gedaald. Gisteren ging er aanvankelijk 12 procent van de waarde af, maar dat verlies halveerde na de bekendmaking van de volledige overname van ID&T.

Stutterheim heeft zijn schaapjes in elk geval op het droge. Ook de vrienden die een relatief klein belang hadden in de onderneming, zijn rijk geworden. 'Ik ben trots dat ik mijn beste vrienden nu ook een keer kan belonen', zei Stutterheim in maart tegen deze krant. 'Ze hebben twintig jaar keihard gewerkt, ze hadden misschien 10 duizend euro op een spaarrekening staan. Nu zijn ze miljonair en kunnen ze hun tweekamerwoning verruilen voor een huis en de studie van hun dochters betalen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden