Dance-gangers malen niet om regendruppels

Zowaar, voorzichtig laat de zon zich even zien tussen de donkere wolken, die laag boven het Amsterdamse Bos hangen. Een beetje laat op de dag, het loopt al tegen achten, en even later valt er toch nog een miezerbui, maar dat kan het publiek op New Frontier dan nauwelijks nog...

Niet onderuit gaan in de spekgladde blubberpoel is een groter probleem. De regen van de afgelopen dagen heeft de bodem veranderd in een zompig moeras, dat niet bestand is tegen de voeten van achtduizend bezoekers, die van de ene festivaltent naar de andere wandelen.

De organisatie - MOJO en Club Chemistry - moet er alles aan doen om de wandelpaden begaanbaar te houden. Ondanks aangevoerde vrachtwagenladingen stro en boomschors, zinken je voeten nog steeds weg in de bruine blubber, terwijl de strobodem op andere plekken op en neer golft, alsof je over een trampoline loopt.

Omhoog kijken, je vergapen aan de imposante, laag overscherende vliegtuigen van Schiphol, is riskant. Alle aandacht moet uitgaan naar een ingewikkelde hink-stap-sprong van het ene droge plekje naar het andere.

Pas de houten vlonderbodems in de zeven festival-tenten bieden weer vaste grond. In de gezellige Earth-tent draaien progessive-dj's Per, Sander Kleinenberg en de Engelse dj-ster Sasha. Op het hoofdpodium voert het Newyorkse Deep Dish een drie uur lange dj-set langzaam maar onverbiddelijk naar een hoogtepunt. Stampvol is het in 'Cocoon', met Marco Carola, Johannes Heil (een van de weinige live-acts) en Sven Väth.

De Duitse techno-pionier was twee weken geleden al een hoogtepunt op Sensations in de Arena, maar ook de bezoekers van New Frontier krijgt hij plat met zijn repertoire van dwingende techno-grooves.

Met twaalf uur muziek van een internationaal programma (inclusief de Nederlandse dj-top, van Remy tot dj Jean) zet New Frontier een behoorlijk sterk programma neer. Was het weer niet zo slecht geweest, dan zou het nog beduidend meer bezoekers hebben getrokken dan dan de achtduizend die nu op het festival verzameld zijn.

Meevaller is dat de sfeer de hele dag gemoedelijk blijft. Rond de avondschemering is het in alle tenten volop feest. Meer nog dan op het verregende Dance Valley van vorig jaar, bewijst het dance-publiek dat het ook een feestje kan bouwen als de omstandigheden verre van ideaal zijn.

Dat we ons nog net niet op een festival als Lowlands bevinden, valt vooral op tijdens het optreden van de Engelse drum 'n bass-groep Reprazent, die een deel van het publiek naar buiten jaagt. Drum 'n bass doet het beter bij het rockpubliek van Lowlands dan op een dance-festival als New Frontier: het veel snellere tempo van de hectische jungle-beats vraagt een wel erg grote omschakeling van het dansende publiek.

Gelukkig zijn er nog zes andere tenten om uit te kiezen. Je kunt meedeinen bij Enrico Riva in 'Engineered Lounge', opgaan in de zwoele house-groove van de Amerikaanse King Britt in 'Club Love', of lekker doordenderen in de techno-tent, die ook zichtbaar de meeste energie genereert: de damp dwarrelt in grote rookpluimen naar buiten.

Tegen enen, twaalf uur nadat het festival is geopend, kan de organisatie opgelucht ademhalen. Na de treurige afgelasting van de 1999-editie in Muiderzand, toen omwonenden die bang waren voor geluidsoverlast een rechtzaak wonnen, heeft het festival in 2000 de draad weer kunnen oppakken. Nu maar hopen dat het Amsterdamse Bos ook volgend jaar beschikbaar is als festivalterrein. In de tussentijd moet er wel nog een nieuwe grasmat worden gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden