Dan zit je kind nog steeds vast, maar in ieder geval niet in een duur bushokje
Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: straatmeubilair
De gemeenten Delft en Den Haag overwegen 1.100 bankjes in abri's te vervangen. De brandweer heeft namelijk in een jaar tijd al drie kinderen moeten bevrijden die met hun vinger vastzaten in de gaatjes die bedoeld zijn om het regenwater af te voeren. Niet geheel zonder leedvermaak kopte de Volkskrant: 'Dure bankjes in Haagse abri's zijn niet kindveilig'. Aangevuld met: 'De hokjes staan er pas een jaar en hebben 100 miljoen euro gekost.'
Nu moet alles wat je ontwerpt voor de publieke ruimte, en zeker als het buiten staat, van buitencategorie kwaliteit zijn. Zo mag het staal niet roesten, ook niet als er zout wordt gestrooid, verf moet kras- en weersbestendig zijn en dan heb je ook nog te maken met vandalisme, dus het glas kan ook niet direct huis-tuin-en-keukenglas zijn.
Waarom kiezen ze dan voor glas? Beton gaat toch veel minder snel stuk? Die oude betonnen bushokjes (als je ouder bent dan 40 ken je ze wellicht nog) waren inderdaad zo hard als, eh ja, beton. Alleen: op beton is het beter graffiti spuiten dan op glas en dat moet dan weer schoongemaakt. Het idee van glazen hokjes is ook dat glas minder vernieling uitlokt. Hoe cool ben je als je een glazen bushokje kapot kan slaan? Niet heel cool.
Maar plaats als gemeente een kunststof bushokje en noem dat in een persbericht 'hufterproof' en het zou zomaar kunnen dat dat hokje een paar dagen later tot de grond toe is afgebrand, zoals een paar jaar geleden gebeurde in Maasdam. Glazen hokjes hebben nog een voordeel: je kunt je er niet in verbergen of ongezien bedreigd worden, wat de sociale veiligheid ten goede komt.
Maar zelfs als je dit allemaal meeneemt is een ton per hokje aan de stevige kant. Dus toch maar even navraag gedaan bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die de aanbesteding uitvoerde. Volgens een woordvoerder was er 14 miljoen uitgetrokken voor de vernieuwing van 1.100 tram- en bushaltes (haltepalen, vuilnisbakken, hokje, hekwerk, etc.) in Den Haag, Delft, Midden Delfland en Westland en kwam dat bedrag wegens aanbestedingsvoordelen lager uit, op 10 miljoen euro.
Goed, dan zit je kind misschien nog steeds vast, maar niet in een duur bushokje.
Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk