Dan kun je altijd nog columns schrijven

Henry Blodget heeft iets met internet. In de jaren negentig maakte hij de Verenigde Staten onveilig als hogepriester van de desbetreffende bubble....

Nu heeft Blodget sinds kort een column of web-log (blog in het jargon) op Slate.com, het tijdschrift dat alleen virtueel verschijnt. Daar analyseert hij het zojuist begonnen proces van huishoudgoeroe Martha Stewart.

President George Bush noemde Amerika in zijn State of the Union toespraak maandagavond 'het land van tweede kansen'. Met zijn nieuwe leven als Slateschrijver is Blodget een perfecte illustratie van Bush' observatie.

Blodget (37) steeg bij Merrill naar grote hoogten als internetanalist. Hij was binnengehaald toen hij voorspelde dat het aandeel Amazon.com (toen 240 dollar) meer dan 400 dollar waard zou worden. Wat prompt gebeurde.Zijn truc was duidelijk: hij adviseerde beleggers niet om te investeren in solide ondernemingen, maar om aandelen te kopen die almaar in waarde stijgen.

Vanwege belangenverstrengeling tussen analyseren en bankieren, die uitmondde in een reeks misleidende adviezen, stuurde Merrill hem eind 2001 weg. Dat was nadat de bank de zaak met een klant van Blodget voor 400 duizend dollar moest schikken. Er kwam geen rechtszaak van, maar beurswaakhond SEC strafte wel hard. Blodget werd voor het leven verboden om nog voor bedrijven die actief zijn op Wall Street te werken. Dat nadat hij de SEC vier miljoen dollar had betaald in een schikking. Mary Queen of the Internet Meeker, de analist van Morgan Stanley, trof eenzelfde lot. Net als Jack Grubman van Citigroup.

Blodget is op zijn pootjes terechtgekomen. Bestrafte bedrijfsboefdie schrijft over verdachte bedrijfsboef het heeft iets incestueus. Dat ziet de auteur zelf ook. 'Martha Stewart zit op de kruising van aandelenhandel, wet, politiek, beroemdheid en economische cyclus', zei hij in The New York Times. 'Een jaar geleden zat ik op hetzelfde kruispunt.'

Tegelijk heeft hij een uniek inzicht in haar schimmige aandelenhandel, het gerechtelijk onderzoek dat ze zou hebben dwarsgezeten, en de wereld van het grote geld. Die kennis maakt hem ook gevoelig voor Stewarts troebelen.

Over de aandelen die Stewart met voorkennis verkocht zou hebben, schreef Blodget onlangs: 'Zelfs zijzelf weet waarschijnlijk niet zeker welke mix van facoren leidde tot het besluit.' Als expert op het gebied van schikkingen voegde hij toe: 'Als een zaak ooit geschreeuwd heeft om een wederzijds acceptable schikking, dan is het deze.'

En hoewel zijn nieuwe leven bevalt, benijdt hij de verdachte handelaren die een rechtszaak krijgen een beetje. 'In de publieke opinie ben je schuldig totdat onschuld bewezen is; in de rechtszaal ben je onschuldig tot schuld bewezen is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden