'Dan krijgen ze maar een splintertje'

'Een kind moet toch in een boom kunnen klimmen?' Silvana Attinger, directeur van de stichting Rijswijkse kinderopvang, verbaast zich steeds meer over de enorme beschermingsdrift jegens kinderen....

Risico's horen, volgens haar, bij het opgroeien, maar kindercentra worden platgegooid met allerlei regels. Alles moet veilig en hygiënisch zijn, zegt Attinger. De kans dat een kind een splinter in zijn hand krijgt is al voldoende om moord en brand te schreeuwen.

'Een houtbedrijf had onlangs op een van onze centra een lading afvalhout gedeponeerd waarmee de oudere kinderen van de naschoolse opvang heerlijk konden spelen. De inspectie kwam langs: het hout moest weg. Te gevaarlijk, meende ze. Hout kan splinteren, dus is het op de buitenschoolse opvang niet verantwoord.'

Tot verbazing van de groepsleiding, die dagelijks zag hoe creatief en enthousiast kinderen bezig waren. 'Alles moet tegenwoordig koninklijk worden goedgekeurd, lijkt het wel. Alleen luxe speeltoestellen die aan strenge veiligheidseisen voldoen, mogen nog worden neergezet. In heel Nederland worden de buitenruimten ingericht door een paar fabrikanten.'

De kinderopvang wordt permanent geconfronteerd met tegenstrijdige normen, zegt Attinger. 'We moeten rekening houden met de eisen van de brandweer, met bouwvoorschriften, met ergonomische normen, met de inspectie, en ook nog met onze eigen pedagogische visie. Als wij de deuren open willen, moeten ze van de brandweer dicht. Heb je het ene jaar rubberen tegels moeten gebruiken voor buiten, het jaar erop moet je andere hebben.

'Alles moet veilig zijn en iedereen dekt zich in, want er mag niets met de kinderen gebeuren. Maar is dat reëel? Wat voor kinderen krijg je dan? Moet het wel zo?

'Waarom mogen wij op een buitenspeelplaats niet gewoon een boomstam neerleggen? Op den duur groeien er paddestoeltjes op, zegt de inspectie, en dat is niet hygiënisch. Terwijl ik denk dat het voor stadskinderen wel eens interessant is om dat te zien. Als je een kleine moestuin wilt inrichten, krijg je direct vragen. Van de inspectie, maar ook van ouders.

'Ik begrijp wel dat ouders er zeker van willen zijn dat het veilig is voor hun kind zodat ze rustig kunnen werken. Maar het gaat er ook om of er voldoende uitdaging is voor kinderen. Je moet kinderen niet alleen beschermen door alle gevaren weg te nemen, je moet ze ook leren omgaan met gevaar.

'Ik wil meer vrijheid om kinderen zelf dingen te laten maken. Dat ze van hout hutten kunnen bouwen, dan kríjgen ze maar een splintertje. Een kind moet in een boom kunnen klimmen, dan wordt het behendig en leert het beter risico's in te schatten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden