Dan in hemelsnaam de Europa League maar

Lionel Messi had Barcelona woensdagavond in de wedstrijd tegen Ajax net aan een 2-0-voorsprong geholpen toen ik in Voetbal International een interview las met Johan Cruijff. Zo kijk ik op tv naar voetbal. Ik lees intussen wat of ik kijk op Twitter wat ik ervan moet vinden.

Vroeger was dat anders, maar voetbalwedstrijden duren tegenwoordig vaak lang. Ik probeer het nuttige met het aangename te verenigen. Sinds het Nederlandse voetbal in een crisis verkeert, de ergste sinds de jaren tachtig, is overigens lang niet altijd duidelijk wat het nuttige is op zo'n avond, en wat het aangename.

In het lange interview in VI sprak Cruijff onder meer over Messi, Barcelona en Ajax. Het krachtsverschil tussen Barcelona en Ajax is duidelijk, volgens Cruijff. Het was een eerste reactie op de stelling van interviewer Simon Zwartkruis dat voor Ajax het gat met de internationale top onverminderd groot is.

Dat vond Cruijff ook. Het was duidelijk, zei hij. Dat was een loze bewering, maar wel een nuttige. Cruijff gaf het alleen maar toe om zichzelf een voorzet te kunnen geven.

Via het rustgevende 'dat kan ook niet anders' bracht hij zichzelf in scoringspositie: 'Dat Messi de verdedigers van Ajax voorbij loopt is geen graadmeter. Want Messi is uniek en loopt de hele wereld voorbij.'

Op deze redenering valt iets af te dingen. Ook zonder Messi loopt Barcelona Ajax voorbij. De oorzaak is helder. Barcelona heeft veel meer geld en wie het meeste geld heeft, wint over het algemeen. Het Eindhovens Dagblad rekende uit dat de voorhoede van Barcelona (Neymar, Messi, Suárez) net zo veel verdient, 48 miljoen euro, als álle bijna vierhonderd werknemers van Ajax, inclusief de koffiejuffrouw, Marc Overmars én het personeel van Ajax Cape Town.

Natuurlijk willen 'we allemaal' weer aansluiting vinden bij de Europese top, zei Cruijff. En dan, veelbetekenend en opzienbarend: 'Maar we moeten ook realistisch zijn.'

Johan Cruijff is om. We moeten realistisch zijn. De nederlaag wordt toegegeven, het krachtsverschil met de internationale top is een voldongen feit waar niets aan te veranderen is. Tegen de marktwerking kunnen geen tien contracten met Ziggo op. In de Champions League hebben we niets te zoeken.

Dan dus de Europa League maar, de B-competitie voor de armen en de aan lager wal geraakte rijken. Ik vind er niet zo veel aan. Dat komt ook omdat er veel clubs aan deelnemen waarvan ik nog nooit heb gehoord, uit landen die vroeger niet bestonden.

Het poulesysteem is een gedrocht dat alleen maar vanwege commerciële motieven is geconstrueerd. Verder is donderdag een waardeloze speelavond, zeker als de rijken al op dinsdag en woensdag hebben opgetreden en iedereen verzadigd is. Wie het toernooi de afgelopen jaren heeft gewonnen, weet bijna iemand meer.

PSV en Feyenoord speelden donderdag wedstrijden in de Europa League, tegen Panathinaikos en HNK Rijeka. Het zag er niet onaardig uit en er werden twee keurige overwinningen geboekt. Het spel was hoopgevend.

In de studio van RTL waren de analytici Derksen en Kieft opgewonden en aangenaam verrast, ze gaven het meerdere malen toe. Daarna begon iedereen te twitteren dat er weer hoop is.

Een voetbaljournalist van de Volkskrant twitterde dat het weleens fijn is om twee Nederlandse clubs op één avond te zien winnen, met behoorlijk spel. Ook hij ging om, schoorvoetend: 'Leve de Europa League, dan maar.'

De collega van Trouw sloot zich aan: 'Mooie zeges, vooral omdat ze kunnen bijdragen aan het besef dat de Europa League het podium voor Nederlandse clubs moet zijn.' Een andere sportjournalist, Kees Jansma, dacht ongeveer hetzelfde.

Het omslagpunt is bereikt, de stemming in de volgerskaravaan is definitief veranderd. De Champions League is te hoog gegrepen, de Europa League is ons speelveld. Nederland is officieel gedegradeerd.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren?
p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden